Nieuws uit Lingewaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Haalderen
Sociaal

Bierproeverij op vrijdag 10 juni

Op vrijdag 10 juni zal om 20.30 uur in samenwerking met Wijnzinnig uit Gendt een bierproeverij worden georganiseerd in "de meest gezellige kantine van de betuwe"!

Deze avond zullen we je kennis laten maken met de verschillende stijlen (percentages, bereidingswijzen en smaken) die bier kent. Van een licht zomers blondbier tot en met een zware donkere rakker, ze komen allemaal voorbij! In totaal zullen er 8 speciaalbieren worden geproefd die allemaal hun eigen identiteit en kenmerken hebben.

Door de mondelinge toelichting van de ervaren eigenaar van Wijnzinnig (Guido) en een bier-kaart waarop de specificaties terug te vinden zullen zijn, weet je precies wat er gedronken wordt en leer je (hopelijk) wat je lekker of juist niet lekker vindt.

Bevalt een bepaald biertje? Je krijgt de mogelijkheid om een extra exemplaar te kopen, om deze tijdens of aansluitend aan de proeverij te nuttigen.

Selectiespeler?

Maak je geen zorgen! De training stopt op tijd zodat je van een lekker biertje kunt komen genieten :)

Aanmelden noodzakelijk

Om vooraf een goede inschatting te kunnen maken van het aantal deelnemers en hierop in te kunnen kopen is vooraf aanmelden verplicht. Dit kan door het formulier op de volgende pagina in te vullen. Let op: je moet een bevestiging via e-mail krijgen van je aanmelding. Heb je die niet gehad? Kijk even in je spambox. Daar ook niet te vinden, probeer dan nogmaals het formulier in te vullen:

https://www.havohaalderen.nl/334/bierproeverij/

Haalderen
Cultuur

Super-Sunday: HAVO - DVOL (artiesten)!

Zondag 29 mei staat de laatste thuiswedstrijd van HAVO 1 van seizoen 2021-2022 op de agenda. Thuis zal er om 14.00 uur worden aangetreden tegen DVOL 1, een echte derby dus. Vandaar dat de organisatie van ‘de Vrienden van HAVO’ groots uit gaan pakken met een nieuwe editie van de ‘Super Sunday’! Zowel feestbeest en gangmaker Hansi Schimanski als zanger Marvin de Geest zullen ‘acte de présence’ geven. Het feest zal direct na de wedstrijd aanvangen. Onder het motto “doen waar je goed in bent”, zal het vast en zeker, wederom een groot feest worden…

Deze middag zal er ook afscheid worden genomen van spelers en stafleden die HAVO-1 na dit seizoen zullen verlaten.

Kom jij ook….?!

HAVO speelt de laatste wedstrijd van het seizoen op maandag 6 juni, uit tegen RKSV Driel (aanvang: 14.00 uur)

Lingewaard
Sport

Sjors Sportief en Creatief 2022-2023

Sjors Sportief & Creatief negende editie komend schooljaar!

Maar liefst een kleine 900 basisschoolkinderen in Lingewaard maakten afgelopen jaar kennis met diverse sportieve en culturele activiteiten via Sjors Sportief & Sjors Creatief ondanks Corona. En er is goed nieuws, want Sjors gaat volgend schooljaar door met de negende editie! En we roepen sportverenigingen en cultuuraanbieders in Lingewaard op zich aan te melden.

Door ‘Sjors’ krijgen de kinderen de kans op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente. Alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het kleurrijke Sjorsboekje, waar kinderen zich vervolgens digitaal voor kunnen inschrijven. Alle kinderen uit het basisonderwijs ontvangen begin oktober het Sjorsboekje. Ze kunnen één of meerder cursussen uitkiezen, waar zij enkele naschoolse introductielessen kunnen volgen op locatie van (sport)verenigingen. Vaak een gratis kijkje in de keuken bij de activiteit waar zij nieuwsgierig naar zijn. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn.

Meld uw activiteit ook aan!

Sjors Sportief & Sjors Creatief stimuleren kinderen om een structurele actieve deelname te bewerkstelligen. Hiervoor hebben wij alle aanbieders nodig. Uw activiteit wordt uiteindelijk geplaatst in een prachtig wervend boekwerk. Erg goede promotie dus voor uw vereniging/organisatie!

Meld uw kennismakingsactiviteit vanaf vandaag aan op www.sportstimulering.nl

Lingewaard
Sport

Rabo ClubSupport actie

Iedereen verdient een club. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom versterkt de Rabobank samen met NOC*NSF, LKCA, verschillende bonden en clubs met kennis, netwerk en geld. Goed voor jouw club & geweldig voor de samenleving. Vanaf 16 mei t/m 14 juni 2022 kunnen clubs zich inschrijven.

Lingewaard
Sport

Back 2 school clinics van wereldtop!

Komend najaar is het WK dames volleybal in Nederland. In Lingewaard zijn we druk met side events. Een daarvan is de back to school actie.

Wat een fantastische ochtend beleefden de kinderen van groep 6 en 7 van basisschool de Vonkenmorgen uit Gendt en IKC Binnestebuiten uit Huissen afgelopen week. Een échte profvolleybalster (Iris Scholten, 22 jaar) van het nationale volleybalteam kwam naar sporthal Walburgen. Een ochtend waarin de kinderen kennis leerden maken met volleybal, begeleidt door een in hun ogen 'bekende Nederlander', waar ze ook nog eens alles aan mochten vragen. Van lievelingsdier tot 'Heb je een vriendje' nam Iris Scholten uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden, waarna ze samen met alle kinderen begon aan de warming-up. Vervolgens werden alle volleybaltechnieken even uitgelegd, voorgedaan en konden de kinderen er mee oefenen.

In Huissen kregen de kinderen een clinic niemand minder dan Laura Dijkema (foto) Ze werd op school enthousiast ontvangen, waar ze vertelde wat het inhoud om topsporter te zijn. De kinderen hebben met vele vragen het vuur aan de schenen gelegd van Laura. Na de presentatie zijn alle kinderen inclusief begeleiding van Setash naar sporthal de Brink gegaan. Daar werd de leuke ochtend sportief afgesloten, met leuke volleybal spelletjes en goede aanwijzingen voor de techniek.

Alle kinderen hebben een leuke ochtend gehad. We bedanken Iris en Laura voor de leuke clinics. Voor meer informatie omtrent volleybal en het aankomende wereldkampioenschap. Kijk op www.lingewaardinbeweging.nl

Huissen
Sport

Kick off Sport BSO Huissen

Is jou kind gek op sport en bewegen en sporten? Maak dan kennis met de nieuwe Sport BSO in Huissen! Onze sport BSO is uniek in de omgeving en biedt naschoolse opvangdiensten voor kinderen uit het basisonderwijs (4-13 jaar), waarbij sporten, bewegen en gezonde leefstijl centraal staan.

Lingewaard
Sociaal

Bevrijdingsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei werd het bevrijdingsvuur door onze hardlopers vanuit Wageningen naar Huissen gebracht. Op de ongeveer 27 kilometer lange route werd regelmatig gestopt bij een gedenkwaardige plek. Moe maar voldaan na deze speciale tocht en een frisse nacht lieten zij het vuur op de markt in Huissen achter.

De volgende ochtend vertrokken de wandelaars van Loopgroep Huissen met het vuur naar Gendt, waar bij het monument tegenover het voormalige gemeentehuis de vlam werd ontstoken. Er was gezorgd voor versterking van de inwendige mens. Tot verbazing van velen bleek in villa Granita een oorlogsmuseum te zijn. De rondleiding paste prima in ons programma. Enkelen van ons wandelden terug naar Huissen, waar we bij één van onze sponsoren koffie dronken.

Tijdens het bevrijdingsconcert brachten de hardlopers de fakkel binnen en werd eens en te meer duidelijk dat Loopgroep Huissen voor meer staat dan alleen maar wat bewegen!

Lingewaard
Duurzaamheid

Rivierjutten langs de Rijn

Zaterdag 9 april 2022.

Onder leiding van Henk van Eerden zijn tien leden van Loopgroep Huissen aan het rivierjutten geweest. Een enthousiaste groep uit alle geledingen van de vereniging! Het was gezellig, nuttig en leuk. Een riviervak van bijna 4 km is door deze groep uitgekamd! Onderweg hadden ze zon, wind, regen, hagel en droog weer. Het riviervak zag er weer op en top uit! Mooie bijkomstigheid is dat de jutters met veel plezier €250 voor de vereniging hebben verdiend.

Huissen
Sport

Looveldenloop

SAVE the DATE: 1 juni vanaf 14.00 uur LooveldenLoop

Dit jaar mogen we weer van start met de 4e editie LooveldenLoop. Er is een extra feestelijk tintje aan gekoppeld omdat Medisch Centrum Loovelden haar 10 jarig jubileum viert. Gaat uw kind ook meedoen??

De LooveldenLoop is een hardloopwedstrijd voor kinderen van de basisschool.

Kinderen van 4 t/m 6 jaar rennen 500m, 7 t/m 9 jaar rennen 1000m en 10 t/m 12 jaar rennen 1500m. Het wordt gehouden op 1 juni vanaf 14.00 uur bij de ‘rode goaltjes’ op de groene weide aan de Keizersallee.

Wilt uw kind mee doen? Schrijf hem/haar dan in op looveldenloop@gmail.com. Vermeld hierbij de naam, leeftijd, groep en klaskleur. De klas met de meeste voorinschrijvingen wint namelijk de wisselbeker van de LooveldenLoop. Vorig jaar werd deze met trots gewonnen door groep 1/2 Rood. Wie o wie wint hem dit jaar???

Dus hup in de benen, eerst inschrijven en dan lekker sporten en/of genieten van de side-events tijdens de LooveldenLoop.

Dit jaar verbinden wij ons aan het goede doel: ’t Boshuus van het Ronald mc Donald fonds. Dit is een vakantiehuis in Arnhem waar ouders en kinderen die meer zorg hebben met alle gemakken om zich heen vakantie kunnen vieren.

We hebben als streefbedrag €1.000,00 zodat 2 gezinnen 2 weken onbezorgd op vakantie kunnen gaan. Helpt u de kinderen van IKC BinnensteBuiten en dus ook ’t Boshuus mee? Dan kunt u uw donatie aan Team Fluffy Rabbit doen via de link hieronder naar team Fluffy Rabbit of Medisch Centrum Loovelden

Lingewaard
Sport

Een sportieve, oranje ochtend

Het was een geslaagde ochtend! De zon scheen, kinderen in oranje outfits en de verenigingen waren er klaar voor. Op 27 april heeft de koningsspelen op MHC Bemmel 800 plaatsgevonden. 

40 enthousiaste kinderen waren aan het springen om verschillende sporten te beoefenen. Na de gezamenlijke warming-up stonden de rugby-, volleybal-, basketbal- en hockeyvereniging klaar om hun clinic te geven. Een balletje overtikken, dribbelen en scoren werd fanatiek geoefend bij de basketbal en hockey. De kinderen leerden serveren en overgooien bij de volleybal. En bij de rugby clinic waren ze druk bezig met tackelen. Tussendoor nog een appeltje en wat drinken maakte de ochtend compleet!

De ouders bleven hangen, vonden de koningsspelen erg leuk en zijn enthousiast over Multi sportief, dat in september gaat starten. De koningsspelen was hier een goede voorproef op. Meer informatie over Multi sportief vind je op onze clubpagina

Foto's met dank aan Hennie van Diest (Lingewaardinbeweging.nl)

Bemmel
Sport

Nieuwe voetbalschool!

Wij zijn The Future Ballers,

The future ballers is opgericht door drie vrienden van elkaar met een enorme passie voor sport en gezondheid, genaamd Dennis Knuiman, Niek Hoogveld en Lars Smeenk.

De voetbalschool is opgericht met als doel om spelers te helpen in hun ontwikkeling door het verbinden van de kwaliteiten en ervaringen van onze trainers. Onze gezamenlijke passie voor voetbal begon al van jongs af aan. Door veel samen te voetballen in zowel trainingen als op straat hebben wij ons enorm ontwikkeld. Dit resulteerde in het Nederlands kampioenschap schoolvoetbal in 2011. Daarnaast hebben we nog meer individuele mijlpalen behaald in het voetbal (zie website, meet the team). Talentontwikkeling is de laatste jaren in onze studies naar voren gekomen. Hier halen we allemaal ontzettend veel energie uit en kunnen niet wachten om met enthousiaste kinderen aan de gang te gaan.

Om te kijken wat wij allemaal nog meer doen of voor meer informatie neem een kijkje op onze website of socials.

Website: Voetbalschool | The Future Ballers

Instagram: The Future Ballers (@thefutureballers_) • Instagram-foto's en -video's

Facebook: The Future Ballers | Facebook

Doornenburg
Sport

Opening Beweegtuin de Vijzel

Beweegtuin de Vijzel is gereed om gebruikt te worden. De afgelopen maanden is hard gewerkt om naast de nieuwe toestellen ook een looppad te realiseren en een tweetal bankjes te plaatsen. De beweegtuin is in samenwerking met Sportdorp Doornenburg en de gemeente tot stand gekomen. Deze extra voorziening op Sportpark de Vijzel is voor eenieder toegankelijk.

Er worden op 14, 21 en 28 mei gratis clinics verzorgd waarmee de opening een feit is.

Lingewaard
Sociaal

Meedoen in Lingewaard

De gemeente kent ook verschillende regelingen voor inwoners, jong en oud, met een laag inkomen. Kijk op www.meedoeninlingewaard.nl of u een tegemoetkoming kunt aanvragen!

Huissen
Sport

Linge's Lopend Buffet

Een leuke tocht voor hardlopers, nordic walkers en sportief wandelaars in Huissen en Angeren, gevolgd door een voortreffelijke lunch bij de Buitenpoort.

Lingewaard
Sport

Vacature trainers

We hebben als vereniging allerlei plannen, maar voor de uitvoering daarvan hebben we meer trainers nodig. Dat geldt voor zowel het hardlopen als voor sportief wandelen en nordic walking.

Informatie

 • Hardlopen doen we in de avonduren vanaf 19.30 in Huissen of op een boslocatie.
 • Sportief wandelen en nordic walking ook overdag vanaf 09.00 uur, meestal in Huissen.
 • Alle trainingen duren circa 1,5 uur.

Loopgroep Huissen traint op recreatief niveau. Een maximale inspanning wordt gestimuleerd, maar er is vooral waardering voor de sporter die in beweging komt.

We zijn op zoek naar ervaren trainers die ons bestaande team willen versterken. Dat kan op invalbasis zijn, maar ook een vaste groep is mogelijk.

Wil je helpen onze ambities waar te maken en zelf genieten van fijne trainingsuren, neem dan voor informatie contact op met de bestuursvoorzitter, José Gerritsen, tel. 0650850039.

Gendt
Sociaal

Sportzone aan Poelwijklaan

Gendt Vooruit, Walburgen Beweegt en de Gemeente Lingewaard voeren waardevolle gesprekken om de toegang tot de sportaccommodaties aan de Poelwijklaan veilig te maken.  Met de komst van de Pumptrack aan de kanovijver is het aan de Poelwijklaan drukker geworden. Meer kinderen komen hier (alleen) sporten en spelen en dat leidt tot meer fietsers. Om deze fietsers de juiste verlichting te geven zijn de lantarenpalen ter hoogte van de kanovijver aan de andere zijde van de Poelwijklaan geplaatst. Dit zorgt voor veel meer licht op de straat. Wanneer het weer het toelaat wordt de belijning op de straat aangepast om het verkeer nog meer te attenderen op de uitrit van de Pumptrack.  Daarnaast zijn er gesprekken over drempels in de Poelwijklaan. We proberen gezamenlijk het verkeer langzamer te laten rijden zodat de sportvelden aan de Poelwijklaan (tennis, voetbal, visvijver en de Pumptrack) veilig toegankelijk blijven.

Lingewaard
Sport

WK damesvolleybal Loting!

De Nederlandse volleybaldames spelen op het wereldkampioenschap in eigen land later dit jaar (23 september – 15 oktober) in de eerste ronde tegen Italië, België, Puerto Rico, Kenia en Kameroen. Daarmee heeft het gastland het in vergelijking met andere poules redelijk goed getroffen.

Italië sterkste tegenstander

Nederland treft als groepshoofd in poule A Italië, nummer 6 op de wereldranglijst en de verliezend finalist van het laatste WK (2018), als sterkste land. Nederland zelf is momenteel de nummer tien van de wereld.

Op papier zijn België (13), Puerto Rico (17)*, Kameroen (20) en Kenia (27) mindere tegenstanders in poule A. De eerste vier van elke poule plaatsen zich voor de tweede fase. Kameroen (eerste ronde) en Puerto Rico (tweede ronde) waren ook in 2018 op het wereldkampioenschap tegenstanders van Nederland. Beide wedstrijden werden toen met 3-0 gewonnen. Nederland werd op dat toernooi in Japan uiteindelijk knap vierde.

*Puerto Rico is bijzonder omdat Lingewaard host city is van Puerto Rico!

Huissen
Sociaal

De Buitenspeeldag komt terug!

Wat een feest voor ons als organisatieteam. Na drie jaar stilstand heeft 1 berichtje in onze whatsapp groep ervoor gezorgd dat wij de kinderen op 8 juni aanstaande weer een fantastisch sport- en spelmiddag gaan bezorgen. Als kers op de taart ontvingen wij halverwege maart een hartverwarmende donatie van de Gemeente Lingewaard bovenop het budget dat wij in stand hebben kunnen houden van donaties van betrokkenondernemers uit 2019. Wij komen dus terug met sport- en spelactiviteiten voor kinderen van 0 tot 13 jaar om hen te laten zien hoe fijn en gezond bewegen is. Maak op 8 juni kennis met Lingewaardse (sport) verenigingen en wie weet wordt je wel lid. Kom kijken bij de WK Volleybal bus en laat bij Setash eens zien hoe hard je kunt smashen. Sla op de trom bij een van de muziekverenigingen. Kortom, het wordt weer een ouderwetse middag ‘voor elk wat wils’ met

muziek, creatieve activiteiten en hier en daar een hapje en een drankje. Wij hadden het niet meer durven hopen, maar het is toch echt waar…

Woensdagmiddag 8 juni 2022 vanaf 13.00 uur op het Raadhuisplein. Zet de datum maar vast in je agenda.

Huissen
Sociaal

Nationale Diabetes Challenge in Huissen!

Wandel mee!

Huisartsenpraktijken Polseweg, Bles & Poels, Broens en Jupiter doen mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2022. Vanaf 11 mei wandelen wij elke week samen met jullie, ongeveer 20 weken lang, met een groep deelnemers in de buurt. Wilt u werken aan uw gezondheid (en diabetes)? U bent, met en zonder diabetes, van harte uitgenodigd om met ons mee te wandelen.

De Nationale Diabetes Challenge is een 20 weken durend wandelprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Samen wekelijks wandelen in de buurt is goed voor je gezondheid en daarnaast nog gezellig.

Op woensdag 11 mei starten de eerste wandelingen van de groepen in Huissen (ook Angerse zijn van harte welkom!). We houden rekening met ieders wandelniveau. Het is daarom niet erg als u (nog) niet zo ver kunt lopen. Samen trainen we voor een wandelafstand van 3, 5 of 10 km.

Wanneer?

 • vanaf woensdag 11 mei (20 weken op woensdag)
 • finale is op zaterdag 24 september

Waar / hoe laat?

 • MC Polseweg, Polseweg 17 / (tijdstip volgt)
 • MC Loovelden, Plaza 3 / 16.00 tot 17.00 uur

Inschrijven (Gratis deelname, kleine bijdrage t-shirt)

Finale

We sluiten de Nationale Diabetes Challenge feestelijk af, dit jaar doen we dit met ongeveer 4000 andere wandelaars vanaf het Gelredome in Arnhem!

Meer weten?

Dat kan via Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven: 06-13966536, info@lingewaardinbeweging.nl. De enige voorwaarde voor deelname is jezelf als doel stellen wekelijks minimaal eens per week te wandelen! Je zult zien hoe leuk het is om samen te wandelen.

Op woensdag 20 april organiseert Herstelcirkel Huissen een informatieavond over Diabetes. Op deze avond geven we, aan het einde, meer informatie over de challenge en de mogelijkheid om vragen te stellen! Locatie: “Zandse kerk”, van Wijkstraat 33 in Huissen. Herstelcirkel Huissen komt binnenkort, o.a. in deze krant, met nadere informatie over het programma, reserveer de datum alvast in je agenda.

Doornenburg
Gezondheid

Fysiek Actief zoekt nieuwe deelnemers

Sinds september 2016 sporten/bewegen 65-plussers samen op de woensdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur onder deskundige begeleiding in de kantine van voetbalvereniging GVA in Doornenburg.

De conditie wordt op peil gebracht en het lichaam soepel. Er wordt begonnen met een warming up, vervolgens de spieren getraind met behulp van veel verschillende sportmaterialen op stimulerende muziek, waarna een ontspannen spelelement volgt. Alles in het teken om op een ietwat oudere leeftijd fysiek ik goede staat te worden/te blijven.

Na dit uur wordt er nog gezellig nagepraat onder het genot van een kopje koffie/thee. 

Indien uw interesse is gewekt, nodigen wij u uit om geheel vrijblijvend eens een keer te komen meedoen. Elke vervolgles kost u €4,00 per les (incl. de koffie/thee, ter plaatse contant te betalen).

U dient op eigen gelegenheid naar sportpark De Vijzel, Vijzelpad 11 te Doornenburg te kunnen komen.

Lingewaard
Sport

Tim's advies aan verenigingen

TIM’S ADVIES AAN VERENIGINGEN: “COMMUNICEER EN WEES CREATIEF”

Inclusief Sporten, een thema waar de laatste tijd veel over wordt gesproken en geschreven. Maar wat houdt dat nu precies in? Eigenlijk heel simpel: het moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn om te kunnen sporten en bewegen. Maar daarvoor is een omslag in het denken en doen nodig. De 19- jarige Tim hoopt dan ook dat hij anderen met zijn verhaal aan het denken zet!

Enthousiast en sportief

Tim is slechthorend en slechtziend, maar net als alle andere 19-jarigen zit hij op school en wil hij graag sporten. Hij is namelijk ontzettend sportief en wil graag nieuwe doelen behalen. “Tijdens het sporten ben je ergens mee bezig, je kan dan ergens voor gaan. Het is eigenlijk een soort videogame, al doe ik daar nooit aan. Ik vind het juist leuk om bezig te zijn en mijzelf constant te verbeteren”, aldus Tim. Zo begon hij op jonge leeftijd met hockey. Een sport die bijna zijn hele familie had beoefend. “Ik deed het vol enthousiasme en vond het heel erg leuk. Jaar na jaar, ik hield van de sport”.

Denk niet voor een ander maar ga in gesprek…

Toch denken anderen dat het gevaarlijk is voor Tim om te sporten. Na een wisseling in het bestuur moest hij opeens stoppen met hockey. Helaas blijft het niet bij dit ene verhaal. Bij meerdere verenigingen vinden trainers of bestuur het te gevaarlijk voor de jonge Tim om te sporten. Bij de ene club mag de fanatieke sporter geen wedstrijden spelen van de trainer, en bij de andere club vind het bestuur het te riskant. Dit terwijl het in de jaren daarvoor bij de hockey wel goed ging! Tim adviseert dan ook om in gesprek te gaan met elkaar: “Ik had het prettig gevonden als bestuursleden en trainers welwillend met mij mee hadden gedacht aan een oplossing of andere mogelijkheid. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld samen voor zorgen dat ik wél wedstrijden kan spelen?”

… en wees creatief

Ook raadt hij verenigingen aan om creatief te zijn en buiten de lijnen te denken. Zo heeft de slechthorende Tim sinds 2015 een cochleair implantaat zodat hij beter kan horen. De implantaat kan hij tijdens het sporten moeilijk uit doen, omdat communiceren dan weer lastiger wordt. Een helm op doen of douchen na het sporten werden opeens drempels, waardoor hij moest stoppen met de sport die hij op dat moment deed. Hoe creatief zijn we eigenlijk bij de sport? “Mij werd verteld dat ik een bepaalde sport niet kon doen, omdat ik niet aan bepaalde regels kon voldoen. Maar hoe belangrijk is dat douchen na het trainen? Ik denk zelf bijvoorbeeld dat ze prima een uitzondering konden maken voor mij. Maar ook hier is nooit over nagedacht of gesproken. Het zou mooi zijn als we meer in gesprek gaan met elkaar. Ik wil graag dat anderen niet hetzelfde overkomt als mij is overkomen.”

Op de juiste plek beland

Tim vind het nog steeds jammer dat hij sommige sporten niet kan doen: “Waarom is het zo afhankelijk van personen of je de mogelijkheid krijgt om je te ontwikkelen?”. Maar gelukkig heeft hij nu, na vele pogingen, de juiste plek gevonden: atletiek. Tijdens het hardlopen zijn de witte lijnen goed zichtbaar voor hem, en de vereniging zorgt ervoor dat hij tijdens wedstrijden altijd in baan 1 start. Op de atletiekbaan kan hij doen wat hij altijd al zo graag deed: nieuwe doelen behalen! “Elke wedstrijd heb ik weer een nieuwe kans om mijn tijd te verbeteren en daar zet ik mij optimaal voor in!”. Zo startte hij in maart 2021 nog met een tijd van 1:00:68 op de 400 meter, maar in de daaropvolgende zomer liep hij tijdens het NK al een mooie 58:28. Maar Tim blijft Tim: “Kan nog stukken beter!”.

Lingewaard
Sport

Hoe inclusief is jouw vereniging?

Hoe inclusief is jouw sportclub? Doe de check!

 Iedereen moet het plezier en de voordelen van sport kunnen ervaren. Toch voelen ruim 700.000 Nederlanders zich nog niet welkom in de sport. Onder hen zijn ook veel mensen met een beperking. Misschien heb jij je ook wel eens ergens niet thuis gevoeld omdat het clubhuis niet toegankelijk was of dat bij trainingen niet naar jouw mogelijkheden werd gekeken. Veel verenigingen zijn zich nog niet zo bewust van die drempels. Met de campagne ‘Wees welkom in de sport’ wordt iedereen uitgedaagd om nog meer welkom te heten in de sport. Daar kun jij ook bij helpen!

In hoeverre is jouw sportclub al inclusief? Is het bestuur van jouw club divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit het aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving? Zijn er bijvoorbeeld speciale groepen voor sporters met een beperking of is juist gemengd sporten goed mogelijk omdat een nadrukkelijke wens is?

Inclusiecheck

Ben jij benieuwd hoe jouw club scoort op dit soort vragen? Doe dan de inclusiecheck op weeswelkomindesport.nl en ontdek wat jouw club kan bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Nederland mogelijk te maken! Door tien stellingen met eens of oneens te beantwoorden kom je te weten hoe bij jou club is gesteld met inclusie. En vind jij dat jouw club wel wat extra hulp kan gebruiken? Meld je dan aan voor een diversiteit & inclusie sessie.

“Ik heb het in me, zie jij het ook?”

De campagne is vooral bedoeld om het gesprek op gang te brengen over de waarde van een inclusieve en gastvrije sportomgeving. De alliantie Sporten en bewegen voor iedereen zet zich in om het werkveld bewust te maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen.

Meer informatie

Wil je nog informatie om erachter te komen wat jouw sportclub kan betekenen voor een inclusieve sportomgeving? Of wil je meer weten over het opzetten van aangepast aanbod? Kijk dan op de website van Uniek Sporten

Lingewaard
Sport

Sporten kiezen kinderen met autisme

Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

Als je kind autistisch is, dan kan het best een uitdaging zijn om de juiste sport te vinden. Maar juist voor deze kinderen is sport een uitlaatklep en een mogelijkheid om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom geven we hier een paar punten om op te letten bij het vinden van die sport.

Er is geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Ieder kind met autisme is weer anders. Er zijn wel bepaalde sporten erg populair onder jongens en meisjes met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.

Talenten en kwetsbaarheden

Kinderen met autisme hebben net als ieder ander kind talenten en kwetsbare kanten. Bij het kiezen van een sport is het goed om daar samen naar te kijken. Heeft jouw kind bijvoorbeeld oog voor details? Dan zijn sporten als schaken, biljarten en curling geschikt. Beschikt jouw kind over een goede concentratie dan zijn judo, darten en bowlen de moeite waard om uit te proberen. Of als hij of zij juist veel lef heeft dan kunnen sporten als BMX, surfen, duiken en turnen uitdagend zijn.

Klik met een coach

Het kan even een zoektocht zijn naar de juiste sport voor jouw kind. Bij het vinden van een geschikte sport komen namelijk ook nog andere dingen kijken als lichaamsbouw en aanleg, maar ook de omgeving waarin wordt gesport. De klik met een coach of begeleider is zeker bij kinderen met autisme erg belangrijk.

Speciaal of regulier team?

Als een vereniging een speciaal team heeft voor kinderen met autisme dan is dat meestal terug te vinden op de website. Jouw kind kan soms ook in een regulier team meedoen. Het is dan wel goed om te kijken hoe trainers met autisme omgaan. Daar kom je als ouder het beste achter door mee te gaan, te observeren en veel te vragen.

Proeftrainingen

Om tot de perfecte sport te komen is ook goed veel verschillende sporten te proberen. Daar zijn bij veel verenigingen en sportclubs vrijblijvende proeftrainingen voor. Als ouder kun je dan ook goed opletten of jouw kind snapt wat er van hem of haar wordt verwacht en hoe de andere kinderen met je kind omgaan. Ook kun je dan zien of jouw kind het fysiek aankan en niet overprikkeld raakt. Want het belangrijkste is natuurlijk dat je ziet of je kind plezier in de sport heeft.

Benieuwd naar sportclubs met specifiek aanbod voor kinderen met autisme? Kijk dan eens op www.unieksporten.nl

Huissen
Sport

Kom naar buiten, ga powerwalken!

In de wintermaanden komen we vaak veel te weinig buiten terwijl het juist zo gezond voor ons is. Laat je niet tegenhouden door de kou. Buiten sporten is mentaal en fysiek goed voor je. Het geeft je een energieboost, rust en ontspanning.

Eindelijk we mogen weer in de groep powerwalken. Door samen met anderen te bewegen motiveer je elkaar en daag je elkaar uit. Powerwalk is uptempo lopen. Je beweegt je armen actief mee en combineer het powerwalk met intervaltraining en spierversterkende oefeningen. Een complete work-out die je conditie verbetert.

Trek je sportschoenen aan en doe mee met een gratis proefles powerwalk. Stuur een email naar info@powerwalkhuissen.nl of whatsapp 0626838219.

Trainingsdagen: maandag 19:15 uur en woensdag 9:00 uur

Start locatie: Brink Huissen

Tarief: 10 rittenkaart € 55

Lingewaard
Sport

Lingewaards Sportdebat - bekijk het HIER

Bekijk hier het Lingewaards Sportdebat terug: Debat in beeld.

Op maandag 21 februari was het sportdebat door Lingewaard Sport! georganiseerd. Dit debat is als voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen die in maart van dit jaar zullen plaats vinden. Op deze avond vertelden de lijsttrekkers van de lokale fracties over stellingen die te maken hebben met sport & bewegen in Lingewaard en gingen ze met elkaar in debat.

Wat zijn de speerpunten van de partijen en waar willen ze de komende 4 jaar zich voor inzetten. De hoofdthema’s van het sportdebat zijn sport- en beweegstimulering en sportaccommodaties.

Huissen
Sport

Gouden Sport Sterren Veerle & Aniek

Samen voor het eerst in het Nederlands Voetbal elftal Dames onder de 16! Veerle als centrale verdediger en aanvoerder en Aniek als linker aanvaller met 2 doelpunten. Het was voor beiden een geweldige ervaring, wat smaakt naar meer.

Veerle Buurman is 15 jaar oud en speelt bij Sc Bemmel linksachter met min of meer dezelfde jongens waar ze op haar 5-jarige leeftijd is begonnen. Het is een hecht team waar ze mee voetbalt.

Ze zit nu in een maatwerktraject bij Jong PSV, dus reist ze regelmatig af naar Eindhoven en heeft ze ook al een keer een oefenpotje meegedaan met het eerste damesteam.

Aniek Janssen is 16 jaar en speelt bij RKHVV-jongens onder de 17 en ook daar scoort ze er aardig op los. Ze traint zo af en toe mee met jong PSV en zit nu in haar examenjaar. Dit wil ze nu eerst met goed gevolg afmaken en daarna starten met de opleiding sportleraar.

Meerdere profclubs tonen belangstelling voor de dames en dit zal zeker niet minder zijn geworden na hun geweldige debuut bij het Nederlands Elftal. De dames worden door de KNVB gezien als de beste 20 van hun generatie en wij hopen dat we ze ooit in het Nederlands Elftal kunnen zien schitteren.

We wensen Veerle en Aniek heel veel succes met hun studie en ook in hun voetbalcarrière.

Lingewaard
Sport

Aniek Janssen naar PSV

Aniek Janssen, voetbalster bij RKHVV en winnaar van de Gouden Sport Ster Lingewaard 2021 gaat vanaf 1 juli dit jaar deel uitmaken van het beloftenteam van PSV.

De aanvalster van RKHVV die meespeelt met de jongens Onder 17-1 speelt al vanaf haar negende voor elftallen van de KNVB. Zij maakt momenteel deel uit van Oranje onder de 16.

Huissen
Sport

Tom Egbers Gouden Sport Ster 2021

Winnaar Tom Egbers. De tweede in de reeks van drie!

Speerwerper te Huissen

Al jong begonnen met atletiek, want dat zit in zijn familie. In het begin doe je dan alles tegelijk en daarna ga je dan iets doen wat je leuk vond en waar je goed in bent en bij Tom is dat speerwerpen geworden. Dit werpt ook zijn vruchten af, aangezien Tom (22 jaar) het Nederlands record onder de 23 heeft verpulverd met bijna 1 meter naar 78,51 meter.

Het volgende doel is het Nederlands record senioren te verbeteren. Deze staat op 80,70 meter.

Sinds een maand kan Tom thuis in zijn gym op zolder aan krachtraining doen, dus dat moet goed komen. Gelet op zijn leeftijd en de wil om zich continu te verbeteren, zou het Nederlands record in 2022 al snel in het bezit kunnen komen van deze speerwerper te Huissen.

Tom wil in 2024 ook naar de Olympische spelen en daar minimaal in de finale komen. Om in echt mee te doen voor de prijzen zal Tom dan nog wel zo’n 6 à 7 meter verder moeten werpen dan zijn huidige record. Voor een medaille is een worp van rond 86,50 meter nodig.

We wensen Tom heel veel succes. Op naar de Olympische spelen van 2024

Bemmel
Sport

Thom v.d. Ree Gouden Sport Ster 2021

Winnaar Thom van de Ree. De eerste in de reeks van drie!

Thom is 18 jaar en woont in Bemmel en judoot vanaf zijn 5de en zit nu bij Stichting Top Judo Nijmegen. In 2019 is hij Nederlands kampioen geworden in zijn leeftijdsklasse en in 2021 is Thom derde geworden in zijn eerste jaar bij de senioren. Een geweldige prestatie.

Normaal traint hij 10 keer per week dus ook voordat hij naar school gaat. Er zijn helaas nu geen wedstrijden en door Corona is dit nu even iets minder.

Thom traint mee met de nationale selectie in Papendal, hij zit nog niet bij de nationale selectie, maar dat zal snel gebeuren.

Dat we hier te maken hebben met een talent moge duidelijk zijn. In 2019 bij de Bremen masters is Thom 3e geworden dus ook internationaal timmert Thom aardig aan de weg.

Thom wil graag meedoen aan de Olympische spelen 2028 in Los Angeles en niet alleen meedoen maar ook daar winnen in zijn gewichtsklasse.

Wij wensen Thom heel veel succes!

Lingewaard
Sport

Stimuleringsbudget! inclusief sporten

Wil je actief aan de slag met inclusie en diversiteit binnen jouw club? Dan kun je gebruik maken van het stimuleringsbudget in de sport. Bijvoorbeeld voor het binden van nieuwe sporters aan je club, of het starten van een ontwikkelingstraject met jouw bestuur of het aangaan van een samenwerking met een organisatie in de wijk (wijkplatform) van jouw club. Dit met als doel om beter mensen te bereiken die vanwege etnische achtergrond, leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, seksuele geaardheid of sociale positie belemmeringen ervaren om zich thuis te voelen op de club. Clubs kunnen maximaal € 850,- aanvragen. De aanvraag moet gericht zijn op:

 • het versterken en/of vernieuwen van sport- en beweegaanbod
 • het bereiken van de doelgroep (vraaggericht)
 • het verhogen van de sportdeelname aan het sport- en beweegaanbod

Voor samenwerkingen met de wijken, collega sportclubs of andere organisaties neem contact op met de sportcoaches via onderstaand formulier.

Deadline voor aanvragen: 31 december 2022 (let op, wil niet zeggen dat de subsidie ook tot die datum beschikbaar is. Er is een plafond, dus wacht niet te lang met aanvragen)

Angeren
Sociaal

Mini-Roparun & Wandeltocht!

Roparunteam-031 organiseert een virtuele mini-Roparun en wandeltocht. Beide met als doel: geld in te zamelen om het leven van mensen met kanker wat te verlichten.

Virtueel houdt in dat beide routes wel fysiek gelopen of gewandeld worden, maar maximaal met z’n tweetjes en met de nodige afstand. Volg hierin de huidige corona-regels.

Aanmelden

Je kunt jezelf of groepjes via de site van Roparun-team 031 inschrijven (www.031lingewaard.nl). Het inschrijfgeld (6 euro tot en met 16 jaar; 10 euro vanaf 17 jaar) gaat naar het goede doel.

Loop- en wandelroutes

Er zijn drie afstandsroutes: 1 km voor de allerkleinsten; 6 en 12 kilometerroutes voor hardlopers of wandelaars. De routes zijn met km-paaltjes en aanwijsbordjes uitgezet.

Startdagen, -tijden. -plaats

Vanaf nu tot en met 30 januari, kun je zelf bepalen op welke dag en welk tijdstip je wilt starten.

 • De Mini-Roparun en wandeltocht start dichtbij sportpark De Poel ter hoogte van Kampsestraat 5 in Angeren.
 • De startplek is herkenbaar aan de witte start-finishlijn met het spandoek van Roparun-team 031.

“Doe mee aan de virtuele mini-run. Beweeg en wees sportief. En… je bent ook nog goed bezig om de ziekte kanker, waar bijna iedereen direct of indirect mee te maken heeft, het hoofd te bieden.”

Bemmel
Sport

Innovatievoucher Park Lingezegen

Eind 2021 is vanuit Park Lingezegen de Innovatievoucher gelanceerd. De Innovatievoucher is een financiële bijdrage voor initiatieven, activiteiten of evenementen die bijdragen aan de levendigheid van Park Lingezegen. Met deze vouchers willen we een financiële steun in de rug geven voor inwoners, ondernemers, stichtingen of verenigingen die iets willen ondernemen in Park Lingezegen.

In totaal zijn er 10 vouchers beschikbaar, ieder van maximaal 2500 euro op basis van een cofinanciering van minimaal 50%. De innovatievouchers zijn beschikbaar voor zowel eenmalige activiteiten of evenementen als voor permanente initiatieven.

Daarbij moet een evenement, initiatief of activiteit raken aan een van deze thema’s: Food, Sport & Vitaliteit, Erfgoed, Kunst óf Landbouw & Natuur. Ook moet het een innovatief en duurzaam karakter hebben.

Dus heb je een idee voor een mooi beweeginitiatief wat zorgt voor een nieuwe manier om Park Lingezegen te beleven? Doe dan een aanvraag voor een Innovatievoucher!

Voor meer informatie: https://parklingezegen.nl/innovatievouchers-geven-nieuwe-ideeen-voor-park-lingezegen-een-financieel-steuntje-in-de-rug/

Voor alle voorwaarden en het aanvraagformulier van de Innovatievouchers kan je kijken op: http://parklingezegen.nl/innovatievouchers/

 

Huissen
Sport

deelname Special Olympics Twente

Van 10 - 12 juni vinden de Special Olympics plaats in Twente. In diverse speelsteden worden 25 verschillende sportwedstrijden georganiseerd. De Kluproosjes nemen deel met paardrijden en badminton. Alle info kun je vinden op www.specialolympics2022.nl

Lingewaard
Sport

Nominaties Gouden Sport Ster L'waard

Verenigingen, sporters en inwoners hadden tot vorige week de tijd om Lingewaardse sportprestaties te nomineren voor de verkiezing van de Gouden Sport Ster 2021 Lingewaard. Uit alle inzendingen heeft de jury de volgende drie nominaties gekozen:

Tom Egbers, speerwerpen

Tom is 22 jaar en komt uit Huissen. Hij doet aan speerwerpen en heeft het Nederlands record voor onder de 23 jaar geworpen. Tevens is deze worp de 6e afstand ooit geworden in Nederland. Naast een bronzen medaille op het NK heeft hij deelgenomen aan het EK voor Landenteams en mikt hij op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Aniek Janssen & Veerle Buurman, voetbal

Aniek (15 jaar, Sportclub Bemmel) en Veerle (15 jaar, RKHVV Huissen) hebben dit jaar hun debuut gemaakt in het Nederlands elftal onder 16 jaar. Veerle mocht hierbij zelfs de aanvoerdersband dragen en Aniek scoorde 2 goals. Diverse profclubs hebben zich gemeld voor de meiden maar vooralsnog blijven ze hun clubs in Lingewaard trouw.

Thom van der Ree, judo

Thom is 19 jaar en komt uit Bemmel. Afgelopen jaar heeft hij een bronzen medaille gewonnen op het NK Judo in de klasse tot 60kg. In 2019 (voor corona) werd hij zelfs Nederlands kampioen onder 18 jaar. Zijn carrière begon op 5-jarige leeftijd in Huissen-Bemmel en inmiddels komt hij ruim 7 jaar uit voor Stichting Top Judo Nijmegen

Uitreiking

Het is nog onduidelijk of er dit jaar een feestelijk stemming en uitreiking kan plaatsvinden. Mocht dit niet lukken dan zullen alle genomineerden door de organisatie thuis worden bezocht. Verschillende partijen, waaronder de gemeente, de media, aangesloten bedrijven en het publiek mogen een stem uitbrengen.

Tot slot willen wij personen en verenigingen bedanken die de moeite hebben genomen een prestatie in te zenden.

Lingewaard
Sport

European Company Sport Games 2022

Van 22 t/m 26 juni 2022 is de gemeente Arnhem gastheer van de European Company Sport Games. Kom zelf sporten op, een van de meest innoverende sportcomplexen ter wereld: Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal. Geniet na het sporten in de prachtige landschappen van de Veluwe en de Achterhoek van de provincie Gelderland en ontdek de steden Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen. Excelleer op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal en relax in het mooiste natuurgebied van Nederland! 

TIEN REDENEN WAAROM JIJ EN JE COLLEGA’S ERBIJ MOETEN ZIJN IN 2021!

1. Excelleer op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal en relax in het meest prachtige natuurgebied van Nederland.

2. Dé kans om te sporten op het Nationaal Olympisch Trainingscentrum Papendal, de thuisbasis van de Nederlandse topsport. Dé plek om het beste uit jezelf te halen en te genieten van alle sporten om je heen.

3. Naast het sporten op een unieke locatie kun je helemaal tot rust komen in het mooiste natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Al fietsend kun je de Big Five ontdekken!

4. Bezoek de leukste hotspots in de steden Arnhem, Apeldoorn, Ede en Nijmegen en geniet op gezellige terrassen in Hanzesteden als Zutphen of Elburg. Fiets en wandel door het prachtige coulisselandschap in de Achterhoek.

5. De provincie Gelderland is de thuisbasis van maar liefst 114 musea! . Door te trainen voor #Arnhem2022 merk je dat regelmatig sporten een belangrijke bijdrage levert aan ontspanning, werkprestaties, werkplezier en veerkracht.

6. Door te trainen voor #Arnhem2022 merk je dat regelmatig sporten een belangrijke bijdrage levert aan ontspanning, werkprestaties, werkplezier en veerkracht

7. Er staan maar liefst 25 sporten op het programma, zowel teamsporten als individuele sporten. Dus wil je een pr lopen op de 10 kilometer of met je favoriete collega het winnende beachvolleybal team worden? Het kan allemaal, je mag aan drie onderdelen mee doen.

8. De European Company Sport Games zijn het ultieme teambuildingevent. Niet alleen gedurende de vier dagen tijdens het evenement, maar ook in de voorbereiding. Samen werk je naar 1 doel: shinen in Arnhem2022!

9. Er is een officiële openings- en sluitingsceremonie, geheel volgens protocol mét een landenparade.

10. Eén groot oranje sportfeest in de zomer van 2022.

(bron: https://ecsgarnhem2022.com/nl/)

Bemmel
Sport

Decathlon Batouwe Scholieren- toernooi

Sport & bewegen in de regio

Sporten is gezond. Sport is voor iedereen. Voor jong & oud en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Als sportvereniging in Bemmel zien wij dan ook zeker een voorbeeldrol voor ons weggelegd met betrekking tot het stimuleren van sport in de regio. Denk hierbij onder andere aan clinics voor scholen en het organiseren van andere mooie sportevenementen. Dit jaar organiseren we weer het jaarlijkse Decathlon Basketball Scholierentoernooi oud en vertrouwd in de Kerstvakantie. Graag nodigen we daar uw leerlingen voor uit! 

Decathlon Batouwe Scholierentoernooi

Het Decathlon Batouwe Scholierentoernooi is gepland in de Kerstvakantie op dinsdag 28 en woensdag 29 december 2021. Het toernooi wordt gespeeld in Sportcentrum de Kooi in Bemmel, de thuisbasis van BV Batouwe.

Indeling

De wedstrijden worden op twee verschillende dagen georganiseerd*:

Dinsdag 28     December      groepen 4, 5 en 6 

Woensdag 29  December      groepen 7 en 8

Om het speelplezier voor de kinderen te vergroten vragen wij om de teams per jaargroep op te geven. Dit mogen meisjes-, jongens- en gemengde teams zijn. Ons advies is om uit te gaan van 6 tot 8 kinderen per team. De wedstrijden zijn betrekkelijk kort, dus er hoeft niet veel gewisseld te worden. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan besloten worden om het toernooi terug te brengen naar 1 dag. 

De Batouwe activiteitencommissie kan omwille van de huidige COVID situatie om de volgende redenen besluiten het scholierentoernooi niet door te laten gaan: 

 • Wanneer er onvoldoende aanmeldingen zijn;
 • Eventuele extra maatregelen door de overheid die het onmogelijk maken of niet toestaan om dit toernooi te organiseren
 • We laten dit uiterlijk 20 december weten aan de aangemelde teams/scholen

Lingewaard
Sport

Gouden Sport Ster verkiezing 2021!

Net als het vorige jaar kunnen we 2021 niet zien als een volwaardig sportseizoen. Een deel van het jaar is de sport niet of maar beperkt doorgegaan. Desondanks zijn we op zoek naar de Gouden Sport Ster van 2021! Ken je een sporter of sportteam die dit jaar een unieke prestatie heeft geleverd, misschien wel binnen jullie vereniging? Nomineer deze dan voor de verkiezing.

Een prestatie aanmelden kan tot 6 december, daarna worden er drie genomineerden bekend gemaakt die alle drie al verzekerd zijn van een mooie prijs. De prijzen worden aangeboden door diverse ondernemers uit Lingewaard. Vorig jaar kon de feestelijke uitreiking, traditiegetrouw gehouden op de nieuwjaarsreceptie van v.v. Jonge Kracht, niet doorgaan. Ook dit jaar is het onzeker of dit verantwoord is, het zal afhankelijk zijn van de corona-situatie in januari. Mocht dit niet kunnen dan worden de sporters op een andere manier in het zonnetje gezet.

Afgelopen jaar gingen de Laura Merkenhof (‘t Verzetje), HV Huissen meiden C1 en Danilo Trieling (Hockey-talent) er met de prijzen vandoor.

Aanmelden kan hieronder! of via sportpromotielingewaard@gmail.com. Laat je motivatie achter waarom de door jouw gekozen sport(st)er/team het verdiend om de Gouden Sport Ster Lingewaard 2021 te worden?

Lingewaard
Sport

Sportdebat 2022

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan, 16 maart 2022.

In navolging van het sportdebat van 2018 gaan de sportcoaches samen met Lingewaard Sport! weer een nieuw sportdebat organiseren. Hierin zijn alle politieke partijen uitgenodigd. De partijen krijgen de mogelijkheid de visie die ze hebben op sport en beweeg gebied te delen met de aanwezigen. Ook voor toeschouwers en geïnteresseerde is er plek.

Maandag 21 februari zal het sportdebat plaats vinden om 19.30 uur zullen we starten. Locatie in de Kooi te Bemmel.

Zet de datum vast in de agenda!

Lingewaard
Sociaal

Wereld Diabetes Dag 14 november!

Op zondag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. De Bas van de Goor Foundation, Menzis en Novo Nordisk nodigen je daarom uit om op deze dag een Halfuurtje Door Je Buurtje te wandelen. Want wandelen is gezond, zeker als je diabetes hebt!    

Waarom Halfuurtje Door Je Buurtje?

Wist je dat 1,2 miljoen Nederlanders diabetes hebben? Op 14 november komen we met duizenden mensen tegelijk in beweging. Hiermee vragen we aandacht voor diabetes. Ook laten we zien dat regelmatig bewegen belangrijk is voor iedereen. Het verhoogt je weerstand en het zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Het verkleint ook de kans op het krijgen van diabetes. Voor mensen die diabetes hebben, kan bewegen ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt.  

Lingewaard
Gezondheid

Hulp bij invoering corona- maatregelen

 Het kabinet neemt vanaf zaterdag 6 november extra maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Ondernemers, verenigingen, organisatoren van evenementen én inwoners krijgen hier allemaal mee te maken. Vanuit de gemeente Lingewaard willen we iedereen zo goed mogelijk helpen. Dat deden we al en blijven we doen. Het Coronaloket verzamelt en beantwoordt vanuit de gemeente allerlei vragen rondom corona. Daarnaast organiseren we deze en volgende week een fysieke inloop van het Coronaloket. Op vrijdag 5 november en woensdag 10 november kunnen ondernemers, verenigingen en organisatoren van evenementen op het gemeentehuis terecht voor vragen en advies over de nieuwe maatregelen.

Samen doen

De verantwoordelijkheid om de nieuwe maatregelen uit te voeren ligt bij ons allemaal. Een ondernemer moet vaker het coronatoegangsbewijs controleren of mensen vragen om weer een mondkapje op te zetten. Een koor moet de QR-codes van hun leden controleren. De turnvereniging moet een coronatoegangsbewijs vragen aan mensen vanaf 18 jaar. We vinden het allemaal niet leuk om te doen, maar het is nodig om het coronavirus verder af te remmen.

Stap extra zetten

Rondom de invoering van nieuwe maatregelen informeren en helpen we vanuit de gemeente waar het kan. Maar we moeten ook handhaven waar het moet. Dit vraagt iedereen om opnieuw een stap extra te zetten. Medewerkers, vrijwilligers, klanten, leden en bezoekers. Daarom geldt nog steeds: alleen samen krijgen we corona onder controle.

Inloop Coronaloket vrijdag 5 en woensdag 10 november

Het is voor ondernemers, verenigingen en organisatoren van evenementen niet altijd duidelijk wat de nieuwe maatregelen voor hen betekenen. U kunt hiervoor contact opnemen met het Coronaloket door een e-mail te sturen aan coronaloket@lingewaard.nl. Daarnaast organiseren we ook een fysieke inloop van het Coronaloket. Hier kunt u persoonlijk uw vragen rondom de coronamaatregelen stellen. De aanwezige ambtenaren proberen u dan zo goed mogelijk verder op weg te helpen.

·       Vrijdag 5 november tussen 15.00 en 19.00 uur gemeentehuis Bemmel

·       Woensdag 10 november tussen 15.00 en 19.00 uur gemeentehuis Bemmel

 

Mail uw vraag

Kunt u niet naar de inloop komen, maar heeft u wel een vraag? Stuur dan een e-mail aan coronaloket@lingewaard.nl 

Huissen
Sport

35 jarig bestaan Loopgroep Huissen

3 oktober vierden de leden van Loopgroep Huissen de 35 verjaardag van de club met een dag vullend programma, met sportieve, informatieve en culinaire elementen. ’s Ochtends verzamelden we op Papendal in het Centercourt voor een kop koffie/thee een gebakje en twee toespraakjes. Vervolgens werd het sportieve element ingevuld: hardlopen, sportief wandelen en nordic walking, een 6 km route voor de wandelaars en 9 km voor de hardlopers in en om Papendal. Na terugkeer werd de leden een lunch aangeboden. Het middagprogramma bestond uit een rondleiding over het terrein van Papendal met uitleg over de verschillende trainingsmogelijkheden en kennismaking met de golfsport door een aantal holes te bezoeken voor Pitch and putt. Aan het eind van de middag waren we weer terug in Huissen om te genieten van een uitgebreide barbecue aangevuld met diverse drankjes bij de Buitenpoort. Na een lange coronatijd was iedereen verheugd elkaar weer te ontmoeten, waarbij de enige corona restant was het tonen van de QR-code.

De leden waren blij dat ze weer gezamenlijk konden sporten zonder te letten op een afstand van 1,5 m. Want hoewel het individuele sporten zijn, werkt het samen als groep trainen stimulerend op het sportplezier en wordt je “geremd” als je te veel geeft. Het weer werkte niet helemaal mee met nogal wat regen, maar dit mocht de pret niet drukken. Het was een zeer geslaagde dag! Ben je geïnteresseerd om in clubverband sportief te wandelen, nordiccen of hardlopen stuur een mail: info@loopgroephuissen.nl 

Lingewaard
Sport

Yoast United samen met de sportcoaches

Yoast United gaat samenwerking aan met Lingewaardse sportcoaches

De sportcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) zijn officieel partner van Yoast United. Met het aansluiten van de sportcoaches bij de basketballclub worden de handen ineengeslagen om van gemeente Lingewaard een sportievere en gezondere regio te maken.

 Thijs Sloot, sportcoach, over de samenwerking: ‘’We zijn er als sportcoaches en gemeente trots op dat er op zo’n hoog niveau wordt gesport in de regio. Zowel bij de dames, heren als de jeugd, spelen teams op het hoogste niveau. Topsport is niet alleen leuk om naar te kijken, we kunnen het heel goed gebruiken om anderen te inspireren en activeren. En dat is precies wat we samen gaan doen.

De samenwerking met een basketballclub in de regio is overigens niet geheel nieuw. Vanuit Batouwe Basketball is er al grote betrokkenheid. Zo kunnen kinderen doormiddel van het ‘Kidsclub’ initiatief gratis sporten en op een laagdrempelige manier kennismaken met basketball. Daarnaast zijn ze ook betrokken bij het platform lingewaardinbeweging.nl.’’

 Sigo Jorissen, commercie Yoast United: ‘’Dat Yoast United meer is dan basketball, willen we op diverse manieren uitdragen. We hebben namelijk het mooiste middel in handen om te verbinden: sport. Een voorbeeld daarvan is de huidige samenwerking met maatschappelijk partner Energy4All, waar we ons inzetten voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Ook met dit nieuwe partnership willen we impact creëren. Hoe we dat gaan doen? We zullen actief ons gezicht laten zien in de regio, doormiddel van clinics op scholen, maar ook als ambassadeur van een aantal sportieve en maatschappelijke initiatieven. Daarnaast nodigen we gericht verschillende doelgroepen uit in de Kooi, om kennis te maken met de sport en ze een onvergetelijke sportbeleving te bezorgen.’’

 Foto gemaakt door Hennie van Diest 

Gendt
Gezondheid

Heb jij last van stress?

Heb jij last van stress en zou je willen leren hoe je anders met stress kunt omgaan? Volg dan de groepstraining Anders omgaan met stress bij We Do Care in Gendt. De training bestaat uit zes bijeenkomsten en wordt gegeven vanaf 13 november op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.15 uur door coach en qigong docent Christie Arends.

Stress, iedereen kent het. Iedereen heeft er wel eens last van. Het heeft vaak een slechte naam, maar dat is niet terecht. Zonder een gezonde dosis stress zouden we niets gedaan krijgen in het leven. Positieve of normale stress houd je bij de les en maakt dat je ergens voor wilt gaan. Een situatie die enige spanning oplevert laat je lichaam in de stressmodus gaan. Je komt in een staat van opperste paraatheid en je staat klaar voor actie. Soms letterlijk want flink competitief sporten zorgt bijvoorbeeld voor een gezonde dosis stress, net als een belangrijke presentatie geven, parachutespringen of een eerste date.

Wanneer deze tijdelijke staat echter omslaat in een permanente staat kom je in de problemen. Dat kan gebeuren omdat je een heel stressvolle baan hebt, recentelijk iets ingrijpends hebt meegemaakt of omdat onbewust om een andere reden je stress systeem langdurig is geactiveerd. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out of een depressie. Het kan slaapproblemen veroorzaken of andere klachten, zoals van de menopauze of chronische ziekte, verergeren. Het is niet eenvoudig om zo maar even je stress systeem te deactiveren, maar het kan wel. Anders omgaan met stress kan je dus leren.

De groepstraining Anders omgaan met stress is een combinatie van mild bewegen (qigong), ademhalingsoefeningen, mindfulness en uitleg over stress en wat dat doet met je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je een betere balans vindt tussen lichaam en geest, ontspanning en inspanning, serieus en spelen, vrije tijd en werk en rust en drukte. Je leert anders omgaan met moeilijke gedachten en emoties en goed te luisteren naar je lichaam waardoor je beter voor jezelf gaat zorgen en wellicht andere beslissingen neemt in je leven. Het maakt je leven lichter en luchtiger en zorgt voor een permanente verandering in hoe je in het leven staat.

Christie Arends, ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en Mindfulness coach en Qigong en Yoga docent heeft de training ontwikkeld en geeft hem ook. Uit eigen ervaring weet zij enerzijds hoe uitdagend het is om op een gezonde manier met stress om te gaan en anderzijds heeft zij geleerd hoe je dat toch op een effectieve manier doet.

Praktische informatie:

Zes bijeenkomsten op zaterdagmiddag van 13 november t/m 18 december.

Bij beweegcentrum WeDoCare Dorpstraat 21D in Gendt.

Tijd: 75 minuten; van 13.00 – 14.15 uur.

Kosten: 90,- euro. 

Aanmelden via: christiearends@gmail.com (Graag naam, adres en telefoonnummer)

Voor meer informatie www.christiearends.nl en Instagram: @andersomgaanmetstress

Haalderen
Sport

Haalderen test hun fitheid

Zondag 17 oktober heeft Transferpunt Sport van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in samenwerking met Haalderen Leeft! HAVO en HAN SENECA een fittest in combinatie met een beweegmarkt georganiseerd in Dorphuis de Tichel in Haalderen. De deelnemers konden hun fitheid testen door aan verschillende testen, zoals een lenigheidstest en longfunctietest, deel te nemen 

Daarna was er een kort gesprek met de aanwezige fysiotherapeuten van Fysiotherapie Gendt over de uitslagen van de testen. Aansluitend konden de deelnemers de beweegmarkt bezoeken en in gesprek gaan met verschillende beweegaanbieders. De dag zorgde bij de deelnemers voor nieuwe inzichten over hun fitheid. De verschillende sport en beweegaanbieders hebben nieuwe leden kunnen werven. De aanwezigheid op de beweegmarkt van de verschillende beweegaanbieders, fysiotherapeuten en de Sport- en Cultuurcoach zorgden voor intensiever contact en kansen voor samenwerking.

Onder andere is het eerstvolgende project van Living Lab Lingewaard besproken. Haalderen Leeft! en HAVO werken samen met het Transferpunt Sport aan de realisatie van een beweegtuin met een tafeltennistafel en een stretch station. In de winter zal deze beweegtuin gerealiseerd worden. De komende maanden worden gebruikt om samen met de verschillende sport- en beweegaanbieders, fysiotherapeuten en anderen beweegaanbod in deze tuin te ontwikkelen. 

Vanuit Transferpunt Sport en Haalderen Leeft willen wij iedereen die betrokken was bij dit evenement heel erg bedanken voor jullie hulp en deelnamen aan dit project.  

Gendt
Sport

Krolf Interland Nederland - België

22 oktober speelt een team uit Nederland tegen een Belgisch team Krolf op sportpark Walburgen.

Nijmeegsestraat 65b in Gendt

Krolf is een mix van Golf en croquet . Beide teams spelen 12 holes.

Tussen 11.30uur en 13.00uur bent U van harte welkom om de spelers te zien.

Haalderen
Sport

Fittesten en sportmarkt in Haalderen

Op 17 oktober organiseert Haalderen Leeft! in samenwerking met het Transferpunt Sport van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een fittest in Haalderen. Deze fittest is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar. Ben je nieuwsgierig geweest naar je fitheid? Dan is dit de ideale gelegenheid om deze fitheid te onderzoeken.

Op deze dag kom je erachter hoe fit je bent. Aan de hand van verschillende testen wordt de fitheid in kaart gebracht. Deze testen zijn eenvoudig uit te voeren en voor iedereen toegankelijk. De testen worden begeleid door vrijwilligers die vooraf zijn geïnstrueerd door fysiotherapeuten. Na het voltooien van de testen, worden de uitslagen door de fysiotherapeut met U individueel besproken.

Na een de uitslag van de fittest loopt de route verder naar de sportmarkt. Op deze markt zijn vertegenwoordigers van verschillende sporten in Haalderen (en omgeving) aanwezig. Heb je vragen over sporten, beweegactiviteiten, trainingsuren of een sportvereniging dan kun je bij deze mensen terecht.

Wil je liever een sport of beweegactiviteit uitproberen dan is dat ook mogelijk. Er zullen enkele activiteiten zijn voor jong en oud, om een beter beeld te krijgen van de sport of beweegactiviteit.

De fittest met sportmarkt start om 10:00u en is rond 13:00u afgelopen. De gehele dag mag je binnenwandelen bij de Tichel in Haalderen (hierbij worden de coronamaatregelen gevolgd). Het adres is Dorpshuis de Tichel, Kolkweg 5A.

Daarnaast zullen er om 10:45 en 11:30 ook proeflessen (milde) Yoga gegeven worden tijdens het evenement.

Lingewaard
Sport

Max Vitaal activiteitengids (update)

Speciaal voor alle ‘senioren’ inwoners van Lingewaard! Een activiteitengids voor alle ‘senioren’ inwoners van Lingewaard met daarin een uitgebreid aanbod van wat er op beweeggebied te doen is. Zeer laagdrempelig kunnen senioren kennismaken met uiteenlopende activiteiten. 

Wandelen, voetballen, yoga etc. Dankzij het boekje van Max Vitaal kan deze doelgroep uit Lingewaard dit jaar vrijblijvend ontdekken welke beweegactiviteit bij ze past. Of u leert uw creatieve talenten samen met andere leeftijdsgenoten kennen. Een proefles bijwonen kan door vrijblijvend contact op te nemen met de deelnemende aanbieder.

“Max Vitaal heeft alle mogelijke activiteiten binnen de gemeente in een boekje gebundeld, waardoor u niet zelf op zoek hoeft te gaan naar de legio mogelijkheden. U zal verrast worden door de aangeboden keuzes!

Het boekje is gratis te krijgen op diverse locaties in de gemeente:

·      Bemmel - de Minkhof (Molenwij 57)

·      Angeren - Dorpshuis (Emmastraat 23)

·      Doornenburg - Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3)

·      Gendt - Participatiepunt / Leemhof (Dorpstraat 1)

·      Huissen - Participatiepunt / Zilverhuus (Wagenweg 12c)

Voor de openingstijden van deze locaties kijk bij "Meer informatie" en klik op "Max Vitaal - Uitgiftepunten (update)".

Max Vitaal is een initiatief vanuit het Lingewaards Sportakkoord in samenwerking met de lokale seniorenstichtingen, sportverenigingen en andere (beweeg) activiteitenaanbieders. Het project maakt het voor senioren mogelijk om meer dan 100 beweeg- en cultuuractiviteiten te ontdekken. Het aanbod uit de gids is het gehele jaar te bezoeken!

Vragen of wil u samen met Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven kijken naar een geschikte sport? neem contact op met: q.vandeven@swlingewaard.nl

Huissen
Gezondheid

Finale Nationale Diabetes Challenge!

Wandelaars halen de eindstreep met een lokale finale. De Historische Kring Angeren heeft de Lingewaardse deelnemers aan de challenge een inkijkje gegeven in de Angerse geschiedenis met het historisch Ommetje. De 20 weekse challenge komt hiermee ten einde maar is nog niet klaar!

Zaterdag 25 september liepen een dertigtal wandelaars uit Huissen, Angeren en Bemmel de landelijke finale in een lokaal jasje. 5,5 km wandelen langs acht historische punten! Samenkomen met 4000 wandelaars op één plek in Nederland dat kon dit jaar niet dus was er een lokale finale vanuit het Dorpshuis Angeren.   

Vanaf het Dorpshuis langs de Rijndijk tot aan het Gendtse pad en terug. Voor Angerse bekende straten voor andere wandelaars een nieuwe omgeving. De route wordt aangegeven met pijlen en bij de 8 informatieborden krijgt iedere wandelaar via een QR code beeld en of geluid met extra uitleg. Een informatieve onderbreking van de finalewandeling, voor sommige een mooi moment om op adem te komen. Lijkt dit jou ook een leuke wandeling? Het Ommetje kan het hele jaar door gewandeld worden! De startplek is aan de voorkant van het Dorpshuis.  

Alle 31 deelnemers aan de finale haalde de eindstreep, de challengelopers van dit jaar wandelen door en vinden het gezellig als jij mee komt doen!

Vanaf de oude kantine van Jonge Kracht wordt wekelijks gewandeld, wil je meedoen zorg dat je dinsdag iets voor 16.00 uur aan de voorzijde van de oude kantine staat (Bloemstraat 93). Wil je liever op donderdag wandelen? Ook bij het Medisch Centrum Loovelden (Plaza 1, voorzijde van het gebouw) om 16.00 uur ben je van harte welkom! Heb je een vraag neem contact op met Sport- & Cultuurcoach Quint van de Ven, 06-13966536. Er zijn geen kosten aan verbonden en inschrijven is niet nodig.

Voor het vierde jaar op rij hebben Lingewaardse huisartspraktijken deelgenomen aan de Nationale Diabetes Challenge. Een mooie manier om samen in beweging te komen. Wandelen is het beste medicijn tegen diabetes, met die slogan stimuleert de Bas van de Goor foundation het bewegen in Nederland. In Lingewaard deden dit jaar twee huisartspraktijken mee aan de challenge ondersteund door andere lokale professionals. Volgend jaar staat de Nationale Diabetes Challenge in het teken van het WK volleybal dat plaatsvindt in Nederland en Polen. We hopen jou daarbij terug te zien!

Namens Huisartsenpraktijken Bles & Poels, Polseweg, Fysiotherapie M van der Ploeg en de rest van Medisch Centrum Loovelden felicitaties aan de deelnemers van dit jaar voor het behalen van de challenge! 

Bemmel
Sport

Oudertrainingen Batouwe Basketball

Na het grote succes van de oudertrainingen het afgelopen jaar konden we natuurlijk niet anders dan op herhaling en daarom organiseert Batouwe Basketball opnieuw de zogenoemde oudertrainingen!

Een reeks trainingen waarbij alle ouders kunnen kennismaken met ons prachtige spelletje! De oudertrainingen zijn vrij toegankelijk, laagdrempelig en voor iedereen conditioneel op te pakken, maar het belangrijkste is natuurlijk dat wij hopen dat jullie net zo enthousiast worden over basketbal als wij dat altijd zijn!

De opbouw is simpel. We organiseren vier trainingen in de Kooi in Bemmel waarin alle basisfacetten van het spelletje worden uitgelegd. Deels is dit theorie, maar voor het overgrote deel staan we gewoon lekker op het veld om door middel van training te ervaren hoe leuk het spelletje is. We behandelen bijvoorbeeld spelregels, theorie over oefeningen, waarom we trainen met bepaalde oefeningen, wedstrijdsituaties en nog veel meer. De drie trainers helpen jullie door middel van uitleg en ondersteuning, maar beantwoorden ook alle vragen die tijdens de training nar voren komen.

Het programma van de trainingen vind je onderstaand:

Donderdag 7 oktober, 21:00-22:30 (theorie en praktijk)

Donderdag 14 oktober, 21:00-22:30 (praktijk)

Woensdag 20 oktober, 20:30-22:00 (theorie en praktijk)

Woensdag 27 oktober, 20:30-22:00 (wedstrijdsituaties)

Wil jij meedoen? Meld je dan voor dinsdag 5 oktober aan door een mail te sturen naar activiteitencommissie@batouwebasketball.nl. Vermeld hierbij het volgende:

Voornaam/ achternaam

Ouder van

Eerdere ervaring

Vereniging

Aanwezigheid op de welke dagen

Na aanmelding sturen wij een ontvangstbevestiging. Heb je vooraf nog vragen mail dan naar simon.scholten@batouwebasketball.nl.

Lingewaard
Sport

Corona maatregelen

Hieronder een opsomming van de regels die gelden per 25 september a.s.

 •  Alle sportactiviteiten, trainingsvormen en amateur-wedstrijden en competities zijn toegestaan
 • Iedereen mag wedstrijden spelen met andere clubs
 • Publiek is bij wedstrijden en trainingen toegestaan
 • Publiek bij professionele wedstrijden en topcompetities geldt dat een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht is voor iedereen van 13 jaar en ouder
 • Bij locaties met gemengd gebruik (zoals een sportkantine), kan de horecafunctie afgescheiden worden van de rest van de locatie. Dan hoeft alleen bij toegang tot de horecafunctie een Corona Testbewijs (CTB) gevraagd te worden:
 1. Hier moet sprake zijn van een gecontroleerde in- en uitstroom;
 2. De ondernemer/horecaverantwoordelijke moet ervoor zorgen dat men alleen
 3. toegang krijgt tot de eet-en drinkgelegenheid als het CTB is gecontroleerd;
 4. Indien afscheiding gewenst is, mag de ondernemer zelf bepalen op welke wijze
 5. Dit gebeurt, zolang aan bovenstaande voorwaarden (en overige voorwaarden
 6. inzet CTB) wordt voldaan;
 • Voor eet- en drinkgelegenheden bij sportaccommodaties geldt dat een CTB noodzakelijk is wanneer men het afgehaalde, of bestelde eten en drinken nuttigt in de afgescheiden horeca-functie;
 • Voor eet- en drinkgelegenheden bij sportaccommodaties geldt dat een CTB niet noodzakelijk is wanneer bij het afhalen in deze gelegenheden het eten en drinken in of bij de sportaccommodatie genuttigd worden buiten de afgescheiden horeca-functie.

Onderscheid bij eet- en drink gelegenheden tussen de normale functie en afhaalfunctie

 • Om toegang te krijgen tot de horeca is het CTB verplicht. Deze verplichting geldt voor de gehele horecagelegenheid, met uitzondering van terrassen;
 1. Een uitzondering op de CTB-plicht geldt wanneer er uitsluitend sprake is van een afhaalfunctie. Dit betekent dat de normale horecafunctie gescheiden moet zijn van de afhaalfunctie;
 2. De ondernemer mag zelf bepalen op welke wijze de afscheiding gebeurt (bijvoorbeeld met lint, plantenbak, tape, etc.), zolang aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.

Voor horeca-sporten geldt dat:

 • Indien de locatie CTB voorschrijft terwijl de activiteit wordt uitgezonderd, de regel voor de locatie voorrang krijgt. Dit betekent dat wanneer de sportbeoefening echt in de horeca plaatsvindt (zoals darts of biljart in een café), er CTB gevraagd moet worden;
 • Indien sprake is van sportbeoefening in een locatie met gemengd gebruik (zoals biljart in een verenigingsgebouw), kan verwezen worden naar de richtlijn voor het afscheiden van de horeca-functie, zoals hierboven beschreven.

Voor sporttoernooien geldt dat:

 • Als er sprake is van “aankleding” met bijvoorbeeld entertainment of het aanbieden van eten en drinken, deze toernooien het karakter van een evenement krijgen en dus moeten voldoen aan de regels voor evenementen. In die gevallen is onder andere een CTB verplicht;
 • Als een toernooi alleen bestaat uit sportbeoefening (meerdere wedstrijden tegen meerdere teams), zonder verdere aankleding zoals entertainment of het aanbieden van eten en drinken, dan is er geen CTB verplichting.

Wanneer er wel CTB nodig is:

 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca;
 • Wanneer de sportbeoefening in de horeca plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld darts of biljart in een café/restaurant.

Wanneer er geen CTB nodig is:

 • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken;
 • Het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten het afgescheiden horeca gedeelte;
 • Voor het beoefenen van sport in bijvoorbeeld buurthuizen, mits het horecagedeelte afgescheiden is van de andere activiteiten.

Hieronder de link voor een app om de QR code van de Corona Check te scannen:

https://coronacheck.nl/nl/scanner/

Zoom