Nieuws uit Lingewaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Gezondheid

Beweegtest 2023

Dit evenement wordt georganiseerd door enthousiaste fysiotherapeuten, sportcoaches en HAN studenten we kunnen niet wachten om jou mee te nemen op deze opwindende reis naar een gezonder en actiever leven.

Wat kun je verwachten tijdens de Beweegtestmaand?

Diverse Beweegtesten: Samen met onze partners in fysiotherapie- en oefentherapiepraktijken, hebben we een reeks testen voorbereid om o.a. je fysieke kracht en balans te meten. Wat deze tests precies inhouden, houden we nog even als verrassing!

Professionele Begeleiding: Wist je dat er zoveel meer te ontdekken valt tijdens je wekelijkse wandelingen? Onze professionele trainers, waaronder Powerwalk Huissen en de Loopgroep, zullen je laten zien hoe je je wandelingen kunt optimaliseren voor maximale voordelen. Maar we zijn er ook voor degenen die nieuwsgierig zijn naar racketsporten en andere leuke spellen!

Kies Jouw Datum: We begrijpen dat iedereen zijn eigen agenda heeft. Daarom hebben we vier verschillende datums waaruit je kunt kiezen: Gendt op 7 oktober, Bemmel op 14 oktober, Huissen op 21 oktober, en Angeren op 28 oktober.

Nu al aanmelden? Druk op deze link en meld je aan!

Houd je brievenbus en je e-mail goed in de gaten, want we zullen binnenkort meer informatie met je delen.

Namens Fysiotherapiepraktijken WEDOCARE, TOPSEREEN, de Gemeente Lingewaard en Sportservice Lingewaard, wensen we je nu alvast ontzettend veel plezier! Ongeacht je huidige bewegingsniveau, wij nodigen jou van harte uit om met ons mee te doen en samen op weg te gaan naar een actiever en gezonder leven.

Laten we bewegen, ontdekken, en samen plezier hebben in oktober!?

Sport

BC Bemmel'72 doet mee: Probeerbadminton!

Ook dit jaar doet BC Bemmel'72 weer mee aan de wervingsactie Probeerbadminton.nu! We bieden 10 introductietrainingen aan voor slechts € 25,- om kennis te maken met onze toffe sport!

Kortom: dé manier voor al jouw vrienden, buren, familieleden en klasgenoten om te ontdekken hoe leuk, intensief en gezellig badminton bij BC Bemmel'72!

Sport

Yeah, Powerwalk Huissen bestaat 3 jaar!

Ik ben enorm blij en trots op de enthousiaste powerwalkers van Powerwalk Huissen. Op naar het vierde jaar om samen lekker in beweging te blijven.

Sporten is enorm belangrijk om fit & gezond te blijven. En wat is er nu beter dan sporten in de buitenlucht? Het geeft je rust, ontspanning en een energie boost. Maar het wordt nog leuker als je het samen met anderen doet. Samen bewegen motiveert en je daagt elkaar uit.

Wat is Powerwalk?

Powerwalk is lopen in een stevig tempo met tussendoor spierversterkende oefeningen. Je verbetert niet alleen je conditie, maar verbrandt ook nog calorieën. Iedere training lopen we een andere route en variëren  de oefeningen. Zo blijft het afwisselend en leuk. Powerwalk is Fit&Fun.

Zelf ervaren?

Trek je sportschoenen aan en doe mee met een gratis proefles powerwalk. Stuur een email naar info@powerwalkhuissen.nl

Trainingsdagen: maandag 19:15 uur en woensdag 9:00 uur.

Startlocatie : Brink Huissen.

Tarief: 10 rittenkaart € 55. www.powerwalkhuissen.nl

Sport

Bijeenkomst ondernemende Sportaanbieder

Beste (commerciële) sportaanbieder,

Jij speelt als ondernemer in de sport- en beweegbranche een belangrijke rol bij het fit en vitaal maken van de Lingewaardse bevolking. Het is hard nodig om meer mensen in beweging te krijgen en wel op zo’n manier dat ze ook blijven bewegen.

Wil jij daaraan meewerken?! Wij denken van wel en daarom nodigen we jou en al je concullega’s uit op de eerste platformbijeenkomst voor Lingewaardse sportondernemers.

Op donderdag 14 september van 15.30 – 17.00 uur Zijn we te gast bij Sportcentrum de Kooi, Sportlaan 3, 6681 CD Bemmel. 

Wat gaan we doen?

 • met elkaar kennismaken
 • samen kansen en mogelijkheden verkennen
 • jullie op de hoogte brengen van het nieuwe Sport- en beweegakkoord in Lingewaard
 • jouw toekomstideeën horen
 • en om 17.00 uur in ieder geval afsluiten met een hapje en drankje

Of je nu een ervaren ondernemer bent of net begint, mis deze kans niet om deel uit te maken van deze nieuwe beweging in de sportwereld. Enthousiast? Meld je dan zo snel mogelijk aan via dit formulier of een e-mail naar thijs@sportservicelingewaard.nl

Heb je nog meer mensen in je netwerk die ondernemend zijn in de sport in Lingewaard nodig ze gerust uit!

We kijken uit naar je komst! 

Sport

Finale Lingewaard Cup

Zaterdag 24 juni tijdens de Kersenfeesten speelden zes finalisten van de Lingewaard Beachvolleybalcup tegen elkaar de finale! Fysiotherapie WeDoCare, wist op eigen veld, de finale van het toernooi voor ‘AlLeS voor Bram’ te winnen. 

Op zaterdag was het zo ver: Ijssalon La Differenza, Business Open Heelsum, Fysiotherapie WeDoCare, Daltonbasisschool de Borgwal, Sportservice Lingewaard en NTP – AlLeS voor Bram namen het in de finaleronde tegen elkaar op.

De sportieve docenten van De Borgwal lukte het net niet om in de finaleronde ook de eindfinale te halen. In de halve werden ze uitgeschakeld door Sportservice Lingewaard. Die het op hun beurt opnamen tegen Fysiotherapie WeDoCare in de finale. Dit team stond in de finaleronde omdat ze als ‘lucky loser’ waren toegevoegd. Maar des te knapper, op eigen veld sprongen ze net iets hoger dan in de voorronde. WeDoCare mag zich een jaar lang ‘Beachvolleybalkampioen van Lingewaard’ noemen! 

Het ging deze zaterdag niet enkel om de winst en het spelplezier. Het toernooi had ook als doel geld inzamelen en aandacht vragen voor: ALS. Met het toernooi is €1.370,- opgehaald voor de stichting ‘AlLeS voor Bram’. 

De cheque werd door Bram Emmerzaal zelf in ontvangst genomen. Eind 2017 werd de verschrikkelijke diagnose ALS bij hem vastgesteld. Samen met zijn vrienden zet hij zich sinds 2019 in o.a. om geld in te zamelen voor onderzoek. Wil je meer weten of eens zien wat ze allemaal doen voor het goede doel? Ga naar allesvoorbram.nl

Volleybalorganisatoren Setash, Tweestroom, Kidang zijn alle vrijwilligers en de sponsoren Slagerij Buurman en Alphons Stens dankbaar. Foto’s zijn te bekijken op de "uitgelicht" pagina.  

Sport

Huissense jeugd naar NK stoepranden

Tijdens de buitenspeeldag in Huissen op woensdag 14 juni 2023 in Huissen vonden onder andere de voorrondes plaats voor het NK stoepranden. Deelnemers liepen eerst een parcours op de stormbaan waarna de snelsten zich mochten meten met een competitie stoepranden op het midden van het plein te Huissen. Ook werden er tal van andere activiteiten waarvan het sportplein georganiseerd door de sportcoaches i.s.m. Rugbyclub de Betuwe, Tafeltennisvereniging Hutaf, Huissense Badminton Club, Voetballoa en Sport BSO Huissen. De Huissense Buitenspeeldag is dit jaar voor de 19e keer georganiseerd door vrijwilligers.

Het goede doel Jantje Beton is organisator van de landelijke themadag, en zet zich sinds 1968 samen met kinderen in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Op een groot aantal plekken in Nederland konden kinderen zich inschrijven en deelnemen.

Op de foto de kinderen die mee mogen doen aan de landelijke finale. Er zijn twee gouden tickets voor kinderen van 6 t/m 10 jaar en twee voor 11 t/m 14 jaar, 4 plekken totaal.

Op zondag 17 september gaan 200 kinderen namelijk strijden bij de Sportcampus in Den Haag voor de titel Nederlands Kampioen Stoepranden 2023. We wensen Chealy, Lizzy, Pauly en Megan vast succes en veel plezier!

De Huissense Buitenspeeldag stopt helaas met het organiseren van de dag! Mocht je het stokje over willen nemen meld je dan bij ons om te kijken of er genoeg animo is om een herstart te maken in 2024.

Sport

BC Bemmel krijgt indrukwekkend bezoek

Badmintonclub Bemmel'72 krijgt wel vaker gastspelers op bezoek maar op 14 juni jl. was het toch nog wat bijzonderder: het ging hier om BC Koprol (www.stichtingkoprol.nl), een club waar mensen spelen die aan het revalideren zijn bij o.a. de St . Maartenskliniek. Alle spelers die daar spelen zijn dus in meer of mindere mate fysiek beperkt. Dat betekende echter helemaal niet dat ze niet goed konden spelen! Voor sommige spelers werd echter wel de baan ingekort, met een rolstoel kom je bijvoorbeeld wat moeilijk vlak bij het net.

Minstens zo indrukwekkend waren echter de verhalen achter deze beperkingen, ook al lieten de leden van BC Koprol zich geenszins tegenhouden door hun lichamelijke ongemakken. Iemand die op zijn 23e al een hersenbloeding heeft gekregen en doodleuk opmerkt dat hij pas zijn 12,5- jarige jubileum heeft gehad, nu hij 35 is, geeft aan hoe hij met deze handicap omgaat.

Wanneer je dan vervolgens na het spelen een drankje samen drinkt komen de verhalen pas echt los en dan blijken Post-Polio, Reuma, hersenbloedingen en zelfs iemand waarvan zijn hart een uur lang niet heeft geklopt, zich vooral niet tegen te laten houden door deze ongemakken en het leven te nemen zoals het is en er nog steeds van te genieten en er alles uit te halen.

Bewondering en enorm veel respect, dat is wat wij als “gezonde” spelers alleen maar kunnen hebben voor deze bijzondere mensen. Deze bijzondere uitwisseling verdient een vervolg en we zullen volgend seizoen zeker ook eens bij BC Koprol gaan spelen. Vooral omdat de spelers van BC Koprol het zelf ook als een uitdaging ervaarden en soms zelfs toch op een volledig veld wilden spelen, was de positieve energie over en weer voelbaar.

Het badmintonseizoen is helaas weer bijna voorbij, we zijn al weer voorzichtig vooruit aan het kijken naar de start van het nieuwe seizoen eind augustus, waarbij we weer een interessante promotieactie om nieuwe leden te werven zullen gaan starten. Hou daarom voor meer informatie over onze eigen badmintonclub, onze website in de gaten: www.bcbemmel.nl.

Sport

Clubkampioenschappen 10 juni 2023

Elk jaar houden wij de clubkampioenschappen. Hier kun je aan iedereen laten zien wat je geleerd hebt!

Sport

Voorbeschouwing finale Lingewaard Cup

A.s. zaterdag is de finale van de 2e editie van de Lingewaard Cup bedrijven Beachvolleybal. Dit jaar streden 19 teams om de titel, 6 gaan naar de finale op het kersenfeest (24 juni).

In Huissen, Gendt en Bemmel werd gestreden om de prestigieuze titel om tot Lingewaards beachvolleybalbedrijf van 2023 gekroond te worden.

In Huissen vond een fel duel plaats tussen de jonkies van Ijssalon La Differenza en de sportcoaches van Sportservice Lingewaard, de laatste won nipt maar hoe zit dat in de finale? De Gemeente Lingewaard ging als nummer één door naar de kruisfinale maar redde het helaas net niet. In Gendt maakte favoriet basisschool de Borgwal, de winnaar van 2022 in Huissen, haar favoriete status waar met glansrijke winst. Kunnen ze dit kunstje herhalen? Daarachter was het spannend, Transferpunt Sport werd tweede maar door personele problemen is het de vraag of zij, of Fysiotherapie WeDoCare (op eigen veld) nog kans maakt op de titel. In Bemmel was het team NTP, dat bestaat uit vrienden van Bram, de grote winnaar ondanks hun zware tocht over de Mont Ventoux wonnen ze met ongeslagen status. Daarachter kwam Business Open Heelsum, zij gaan als nummer 2 naar de finale. 

Volleybal organisatoren Setash, Tweestroom en Kidang wensen de teams zaterdag veel succes! Kom aanmoedigen ‘s-Middag tussen 15.30 en 17.15u! Natuurlijk zijn ook de teams die het (net) niet gered hebben van harte welkom!

De locatie is voor de Fysiopraktijk WeDoCare op de Dorpstraat in Gendt. Aan het einde krijgt het goede doel “AlLeS voor Bram” de cheque uitgereikt. Deze stichting haalt geld op voor onderzoek naar ALS! Zij zetten zich in voor mensen met ALS. 

Wij willen Slagerij Buurman en Alphons Stens bedanken voor hun sponsoring!

Sport

De SportBSO

Hoi allemaal,

Wij zijn een naschoolse opvang gericht op sport en spel in Bemmel, Lent en Huissen.

Wij bieden opvang voor maximaal 30 kinderen per dag.

Kleinschaligheid, korte lijntjes, een leuk en plezierig aanbod voor kinderen is waar wij dagelijks mee bezig zijn!

Lijkt dit je leuk? Neem dan eens contact op via www.sportbsobemmel.nl of www.sportbsolent.nl of www.sportbsohuissen.

We spreken elkaar snel!

Sport

Sport & Beweegakkoord 2

Afgelopen maandag is in het dorpshuis Angeren het 2e sport & beweegakkoord van Lingewaard ondertekend. Hiermee is gemeente Lingewaard de eerste gemeente in Nederland die dit heeft gerealiseerd.

Op maandag 5 juni kwamen 80 personen uit Lingewaard bij elkaar om hun handtekening te zetten onder het Sport & Beweegakkoord. Het gezelschap bestond o.a. uit vertegenwoordigers van sportverenigingen, gemeente, onderwijs, zorg, welzijn. Na een korte opening vanuit Lingewaard Sport! (de sportraad) en de wethouder was het de beurt aan de Sportcoaches van Sportservice Lingewaard. Die namen de aanwezigen in de vorm van een interactieve quiz mee langs de mooie resultaten die tijdens Sportakkoord 1 zijn geboekt.

Daarna namen sportformateurs Sanne Cobussen en Wilko Brom alle aanwezigen mee om de ambities van het Sport & Beweegakkoord 2 (ontmoeten door bewegen) toe te lichten. De thema’s:

·       Sportieve Start

·       Vitale Aanbieders

·       Kwiek Ouder Worden

·       Beweegvriendelijke Omgeving

·       Gezond en Actief Leven

·       Samen Blijven Bewegen

Ieder thema krijgt een eigen ‘themagroep’ waarin de ambities verder zullen worden uitgewerkt. Aan het eind van de bijeenkomst werden de aanwezigen gevraagd zich aan te sluiten bij het thema waar ze het meeste affiniteit mee hebben. Het is zowel mogelijk om op gemeentelijk niveau mee te denken als lokaal, in de kernen, in de uitvoering actief betrokken te zijn bij het realiseren van de ambities.

Tot slot werden de handtekeningen gezet en werd er een borrel gedronken op het mooie resultaat. Op naar een frisse samenwerking met vitale en gezonde inwoners!

Sport

Ondertekening Sport- & Beweegakkoord 2

Nieuwe Lingewaards Sport- & Beweegakkoord wordt ondertekend

Komende maandag is het zo ver! Het 2e lokale Lingewaardse Sport- & Beweegakkoord wordt ondertekend. Onder leiding van sportformateurs Sanne Cobussen (Gendt) en Wilko Brom (Doornenburg) is, door een breed scala aan betrokkenen, hard gewerkt om het nieuwe akkoord vorm te geven.

In 2019 werd het eerste sportakkoord in Lingewaard ondertekend. Dit bleek het startschot te zijn voor een brede samenwerking tussen sportaanbieders, onderwijs, zorg & welzijn en andere partners. Vanuit verschillende werkgroepen werden beweegactiviteiten ontplooid, nieuwe initiatieven ontwikkeld en belangrijke thema’s uitgewerkt voor de toekomst. Een greep uit de resultaten:

-       Een toename van vakdocenten bewegingsonderwijs & meer bewegen op en rond school

-       Een groot aantal activiteiten voor kwetsbare groepen, zoals: de Nationale Diabetes Challenge, Old Stars Walking Sports en bewegen in woon-zorg centra

-       Een gezonder en veiliger sportklimaat bij Lingewaardse verenigingen

-       Diverse nieuwe beweegplekken op sportaccommodaties en in de openbare ruimte

Met het 2e sportakkoord wordt als één van de eerste gemeenten in Nederland een poging gedaan om dit succes verder uit te bouwen met nieuwe doelen, frisse energie en vanuit een nog breder draagvlak. Wat is er anders? De nadruk ligt naast ‘sport’ nog meer op ‘bewegen’ en ‘ontmoeten’. Ook zal de uitvoering, waar mogelijk, lokaler en effectiever zijn. De coördinatie van het geheel ligt in handen van Lingewaard Sport!, de Gemeente en de sportcoaches van Sportservice Lingewaard.

Op maandag 5 juni om 19.30u start de bijeenkomst in het dorpshuis in Angeren, inloop vanaf 19.15u en openbaar toegankelijk. Er wordt teruggeblikt op de successen van Sportakkoord 1, het nieuwe akkoord wordt gepresenteerd en tot slot zullen de betrokken partijen hun handtekening zetten. Het doel? Zoveel mogelijk inwoners op een verantwoorde en prettige manier in beweging!

Sport

Enquête Sportzones Gendt en Doornenburg

In 2022 zijn in Doornenburg en Gendt Sportzones gerealiseerd. Het doel van de Sportzone is om ervoor te zorgen dat kinderen en andere weggebruikers veiliger naar hun sportaccommodatie kunnen fietsen of lopen.  

Sportzones 

De Sportzone is nieuw in Nederland, het is vergelijkbaar met Schoolzones rondom basisscholen. Sportzones zijn te vinden in Doornenburg bij Sportpark de Vijzel en in Gendt aan de Poelwijklaan (tussen de kanovijver en de tennisaccommodatie). Met de aanleg van de Sportzone zijn verschillende verkeersmaatregelen genomen om de veiligheid binnen de Sportzone te verbeteren. De Sportzone in Gendt bevindt zich buiten de bebouwde kom (met een maximumsnelheid van 60 km/u), wat betekent dat er meer verkeersmaatregelen nodig waren om de veiligheid te verbeteren. Daarom is er een verkeersdrempel aangebracht, is de tekst 'Sportzone' aangegeven op het wegdek en is de verlichting in de omgeving verbeterd. 

In tegenstelling tot de Sportzone in Gendt bevindt de Sportzone in Doornenburg zich binnen de bebouwde kom (met een maximumsnelheid van 30 km/u), waardoor er minder verkeersmaatregelen nodig waren. Daar is alleen de weergave van de tekst 'Sportzone' op het wegdek geplaatst. 

Onderzoek naar de verkeersveiligheid en zichtbaarheid 

Omdat de Sportzone een nieuwe interventie is, is er nog weinig bekend over de werking en effectiviteit van de Sportzone. Daarom voert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek uit naar de verkeersveiligheid en zichtbaarheid van de aangelegde Sportzones in Gendt en Doornenburg. Voor dit onderzoek zijn wij geïnteresseerd in de ervaringen en meningen van gebruikers en inwoners met de Sportzone. Daarom zijn er twee verschillende enquêtes opgesteld om de effectiviteit van de Sportzone op de verkeersveiligheid in beide Sportzones te onderzoeken. 

Uw deelname aan dit onderzoek zou bijdragen aan het versterken van het onderzoek. Daarom willen wij u vragen om de enquête in te vullen voor het dorp waar u woont of dat u regelmatig passeert. Door uw mening te geven, kunt u bijdragen (zelfs als u nog niet bekend bent met de Sportzone) aan een veiligere sportomgeving in uw buurt. Invullen is volledig anoniem en duurt ongeveer 3 minuten! 

Sport

Contributiemonitor in Lingewaard

In de afgelopen periode zijn de adviseurs van Het Transferpunt Sport bezig geweest met het  monitoren van de contributie van sportverenigingen in Lingewaard. Dit is op 17 april gepresenteerd aan de aanwezige sportverenigingen bij het Sportcafé van Lingewaard Sport! bij LTC Gendt. De adviseurs hebben ook een factsheet en een rapportage gemaakt van de contributiemonitor deze zijn nu via Lingewaard in Beweging gepubliceerd. Via de weblink zijn de uitkomsten van de monitor vinden.

Je hoeft alleen maar op de woorden rapportage of factsheet onder het kopje "meer informatie" te klikken hieronder.

Wil je meer hierover weten stuur dan een bericht naar  info@transferpuntsport.nl of rik.eikholt@han.nl

Sport

Sjors Sportief en Creatief Aanbieders

Ook komend jaar gaan we weer Sjors Sportief en Creatief aanbieden. Dit is voor kinderen in de basisschoolleeftijd een mooie manier om laagdrempelig kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten. Als aanbieder kun je gratis je activiteiten aanmelden tot 5 september 2023. Hoe? zie link onder aan dit bericht voor de uitgebreide uitleg. We hopen samen met jullie weer een mooi aanbod neer te kunnen zetten. Alle basisschoolleerlingen uit Lingewaard krijgen een boekje mee naar huis dus het is een mooie manier om het aanbod inzichtelijk te maken voor gezinnen.

Sport

Lingewaard Doet

Het is weer zover! Half mei hebben alle huisadressen in Gendt, Bemmel, Haalderen, Angeren en Ressen een cheque van € 10, waarmee weer leuke initiatieven gerealiseerd kunnen worden. 

Hoe werkt Lingewaard Doet?

Kent u iemand in uw omgeving of wilt u graag zelf een initiatief aanmelden? Dat kan via de link https://www.lingewaarddoet.nl/activities.php?view=ActivityCreate .

De initiatieven kunnen uiteenlopen van het vergroenen van uw omgeving tot het organiseren van een sociaal initiatief en nog veel meer. Wat dacht u van het enthousiasmeren van bijvoorbeeld schooljeugd voor uw vereniging? Organiseer een concert in de buitenruimte, een activiteit en/of sporttoernooi voor de buurt.

Twijfel je over waar de cheque aan uit wil geven? Steun een sportief initiatief:

Initiatieven | Lingewaard Doet

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met één van onderstaande gebiedscoördinatoren. Dat kan via de mail: regisseur@lingewaarddoet.nl of telefonisch: 026-3260111 (algemeen nummer).

Sport

Max Vitaal 2023 - 2024 nu verkrijgbaar!

Heb jij de nieuwe activiteitengids van Lingewaard al? Het voorjaar is in volle gang en de zon helpt ons om in de stemming te komen. Sinds deze week kun je in heel Lingewaard de Max Vitaal activiteitengids ophalen met daarin een uitgebreid sportief en sinds dit jaar ook cultureel aanbod! Zeer laagdrempelig kunnen senioren kennismaken met uiteenlopende activiteiten.

Yoga, walking handbal, schilderen etc. Dankzij de gids van Max Vitaal kan u vrijblijvend ontdekken welke activiteit bij u past of u ontdekt uw creatieve talenten samen met andere leeftijdsgenoten. Een proefles bijwonen kan door vrijblijvend contact op te nemen met de deelnemende aanbieder.

“Max Vitaal heeft alle mogelijke activiteiten binnen de gemeente in de gids gebundeld, waardoor u niet zelf op zoek hoeft te gaan naar de legio mogelijkheden. U zal verrast worden door de aangeboden keuzes!”

Het boekje is gratis te krijgen op diverse plekken (druk op de locaties voor de openingstijden):

Max Vitaal is een initiatief vanuit het Lingewaards Sportakkoord in samenwerking met de seniorenstichtingen, sport & cultuuraanbieders, Clink, Sportservice Lingewaard en de Gemeente Lingewaard. De gids maakt het mogelijk om meer dan 140 activiteiten te ontdekken.

Sport

Kampioenschap Batouwe V14-1

Het meisjes jeugdteam Batouwe V14-1 behaalde het kampioenschap door alle wedstijden te winnen !

Voor het fotoalbum kijk op de uitgelicht pagina!

Sport

Inschrijving Hel van Honderdmorgen open

Wielerliefhebbers kunnen zich inschrijven voor de Hel van Honderdmorgen op vrijdag 16 juni. Een tijdrit van ongeveer 17,5 km door het gebied Honderdmorgen in Doornenburg.

Inschrijving via:

https://www.sportdorpdoornenburg.nl/

Sport

Kom jij ook sporten op 3 mei?!

Op woensdag 3 mei zijn we samen met de aangesloten verenigingen bij Multi Sportief een ochtend aan het sporten op de hockeyvelden bij MHC Bemmel 800. Ressensestraat 30C, Sportpark Ressen. Iedereen van 4 t/m 12 jaar is welkom deze ochtend. We starten om 10.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur. Tot 11.30 uur is het mogelijk voor iedereen om 3 verschillende sporten te proberen. Je kan kiezen uit; tennis, tafeltennis, basketbal, hockey, judo, rugby, dansen, volleybal en voetbal.

Inschrijven kan je via de volgende website: www.sjorssportief.nl/activiteit/326643/sportochtend-multi-sportief

Multi Sportief is een project waarbij kinderen t/m 12 jaar lid kunnen worden voor nog € 8,00 per maand. Ze kunnen bij 10 verschillende sportverenigingen meetrainen, hierin komen ze in aanraking met een breed scala aan sporten (10 verschillende sporten). Met deze ervaring kunnen ze zelf een goede keuze maken voor welke sport ze willen kiezen. Hierdoor blijven ze gemiddeld langer actief bij een sportvereniging. Tijdens deze trainingen bij de sportverenigingen worden alle deelnemers ook breed motorisch opgeleid. Meer informatie kan je vinden op www.multisportieflingewaard.nl

Sport

Lingewaard Sport! opzoek naar secretaris

Profielschets Secretaris Lingewaard Sport!

Lingewaard Sport! Is de sportraad van Lingewaard. De sportraad is al zo’n kleine 10 jaar actief, sinds 1 januari 2021 is het een officiële stichting. Lingewaard Sport! (LS!) vertegenwoordigd de +/- 70 sportclubs uit Lingewaard. Eens per 2 maanden zitten we bij elkaar om de actuele zaken rondom sportclubs met elkaar te bespreken. Er is een nauwe samenwerking met Sportservice Lingewaard en de sportcoaches.

Lingewaard Sport! heeft als doelen het stimuleren van sport en sportief bewegen in Lingewaard door onder meer sportclubs te versterken en beleid te ontwikkelen in nauwe samenwerking met de gemeente en Sportservice Lingewaard!

Door het vertrek van onze secretaris zijn we op zoek naar versterking van ons bestuur.

Wij zijn op zoek naar iemand die:

·        Sport en bewegen (in de gemeente Lingewaard) een warm hart toedraagt en zich hier vrijwillig voor in wil zetten

·        Ervaring en een goed netwerk heeft in de Lingewaarde sportgemeenschap. Bij voorkeur iemand die op dit moment bestuurlijk actief is bij een sportclub

·        Een brede blik heeft en graag strategisch meedenkt over de algemene ontwikkeling van sport en bewegen in Lingewaard

Welke inzet wordt gevraagd?

·        Aanwezig bij 6 bestuursvergaderingen per jaar

·        Twee keer aanwezig bij sportcafés

·        Participatie in een werkgroep van het sportakkoord. Het Lingewaards Sportakkoord II wordt momenteel uitgewerkt.

·        Incidentele vertegenwoordiging van Lingewaard Sport! bij overleggen

·        Regie op secretariële aspecten (statuten, kamer van koophandel). Dit is een lichte taak. Sportcoaches zijn beschikbaar voor het maken van agenda en verslagen.

De totale tijdsbelasting is naar schatting 15 avonden / dagdelen per jaar.

Interesse?

Diegene die interesse heeft, vragen we te reageren met een korte beschrijving van zichzelf en een motivatie voor deze rol. Deze reactie kan worden gemaild naar info@lingewaardsport.nl Graag uiterlijk 1 mei. Met geïnteresseerden wordt een gesprek gevoerd door een delegatie van het bestuur (de voorzitter en een lid). Benoeming vindt plaats tijdens de bestuursvergadering van 10 juli. 

Sport

Introductietrainingen Jeugd

Ben je tussen de 8 en 18 jaar oud, en wil je weten of wielrennen een sport is die bij je past? Kom dan een keer naar de introductietrainingen van TWC ’t Verzetje uit Bemmel!

De jeugd van ’t Verzetje traint op dinsdagavond met vaste begeleiders. Zij organiseren nu op zaterdagmiddag 8 april en zaterdagmiddag 27 mei een introductietraining.

Je hebt geen fietservaring nodig! En ook geen wielrenfiets! Je kan namelijk een fiets en helm lenen van de club. Het enige wat je hoeft mee te nemen is sportkleding, fietshandschoenen en een bidon.

Bij deze training staat het plezier in het fietsen voorop en kun je in een veilige omgeving kennismaken met het fietsen op een wielrenfiets (techniek, remmen, sturen, fietsen in een groep). Dat doen we door in spelvorm oefeningen te doen.

Bij droog weer zal er verzameld worden om 14.00 uur bij het clubhuis van TWC ’t Verzetje aan de Sportlaan 1b te Bemmel. Van daaruit zal gezamenlijk gefietst worden naar de baan van de atletiek- en skeelervereniging b.o.d. De Sprinters in Bemmel. Daar zullen we de training uitvoeren. Na de training fietsen we rond 16.00 uur weer terug naar het clubhuis.

Ouders zijn uiteraard van harte welkom om te komen kijken.

Als je na de training denkt: ‘ja, wielrennen past bij mij!’, mag je nog twee keer op dinsdagavond vrijblijvend meetrainen met de jeugdgroep. Daarna kun je beslissen of je lid wilt worden.

Interesse? Aanmelden voor de introductietrainingen is vereist. Dit kan door een e-mail te sturen met je naam en leeftijd en de trainingsdatum (8 april of 27 mei) naar jeugd@twctverzetje.nl. Je kan ook een mail sturen naar dit adres voor meer informatie en/of een antwoord op je vragen.

Aanmelden is ook mogelijk via onze website zie onderstaande link

https://www.twctverzetje.nl/jeugd/

Sociaal

Sportcafé 17 april 2023

 

Maandag 17 april staat het eerste sportcafé voor 2023 op de agenda. We zijn te gast bij tennisvereniging LTC Gendt Poelwijklaan 16 te Gendt. De inloop is vanaf 19.15 uur en om 19.30 uur zullen we starten. 

Tijdens dit sportcafé komt er informatie vanuit Lingewaard Sport! over maatschappelijke thema's rondom verenigingen.

De formateurs zijn al een heel eind gekomen richting Sportakkoord II, daarin willen ze jullie graag verder informeren. 

De agenda voor deze avond:

 1. Opening
 2. Tennisvereniging LTC Gendt aan het woord
 3. Mededelingen
 4. Energiekosten
 5. Overgang sportcoaches
 6. Preventieakkoord
 7. Uniek Sporten
 8. Multi Sportief
 9. Samenstelling bestuur LS!
 10. Afscheid Piet Schipperheyn
 11. Contributiemonitor
 12. Sportakkoord II
 13. Behoefte inventarisatie 
 14. Afsluiting

Aanmelden kan door een mail te sturen naar thijs@sportservicelingewaard.nl.

Tot de 17e!

Sport

Bijscholing probleemgedrag

Uniek Sporten organiseert in samenwerking met Special Heroes op 27 en 29 maart de bijscholing "Omgaan met probleemgedrag tijdens trainingen". 

Ben jij werkzaam in de sport? Loop je tijdens de training tegen probleemgedrag van jonge sporters aan? Dan is deze bijscholing iets voor jou. Tijdens deze avond krijg je handvatten en tips die je direct kunt toepassen in de praktijk!

Je gaat aan de slag met het vroegtijdig signaleren van probleemgedrag in sporttrainingen en krijgt inzicht in je eigen lesgeef- en begeleidingsgedrag. Daarnaast krijg je mogelijkheden aangereikt om je lesgeef- en begeleidingsgedrag aan te passen aan de doelgroep.

We starten met een korte inleiding over het signaleren van probleemgedrag. Daarna gaan we ervaren (in de praktijk en met behulp van videobeelden) wat de invloed kan zijn van de docent op het ontstaan van probleemgedrag en hoe dit zich mogelijk uit binnen een sportactiviteit. We sluiten af met een interactief gesprek waarin je direct toepasbare tips krijgt. Uiteraard is er ook nog de mogelijkheid om vragen te stellen.

De bijscholing wordt op twee avonden aangeboden. Je kan zelf kiezen op welke avond je aansluit. De inhoud van de avonden is hetzelfde.

Datum & locatie:

Maandag 27 maart - Bij scouting Groessen, Isidorusplein 8 6923 BD

Woensdag 29 maart - Bij sportclub Groessen, Zwarteweg 4 6923 CK

Tijd: 

19:30 – 22:00 uur

Deelname is gratis. Er zijn nog voor beide dagen enkele plekken beschikbaar.

Aanmelden kan via: https://forms.gle/U7kY8Q9a9EyREXPi6

Sport

Tussenstand Sport- & Beweegakkoord

De afgelopen twee maanden zijn door de sportformateurs gebruikt om middels sessies met diverse betrokkenen in de wereld van Sport en Beweging de ambities in Lingewaard scherp te krijgen. Vanuit een werkwijze met individuele gesprekken met vertegenwoordigers uit de kernen zijn nieuwe inzichten naar voren gekomen. Het gegeven dat we nu spreken over een Sport- & Beweegakkoord en niet meer van een Sportakkoord is daar een voorbeeld van. 

De gesprekken hebben geresulteerd in een concept akkoord met 6 thema’s:

1 Sportieve Start

2 Vitale Aanbieders

3 Kwiek Ouder Worden

4 Beweegvriendelijke Omgeving

5 Gezond en Actief Leven

6 Samen Blijven Bewegen

Bovenstaande thema’s met een toelichting worden de komende weken onder aandacht van betrokkenen gebracht. Mogelijk dat als gevolg daarvan nog kleine aanpassingen worden doorgevoerd.

De verschillende werkgroepen die de uitvoering ter hand nemen worden op basis van bovenstaande thema’s geformeerd. Misschien iets voor jou om bij een werkgroep aan te sluiten?

Op het platform https://www.lingewaardinbeweging.nl wordt regelmatig de voortgang gedeeld.We zijn te bereiken via info@lingewaardsport.nl.

Sport

Ruil je oude racket in voor een nieuwe!

Veel mensen spelen in de zomer regelmatig badminton op de camping. Gezellig samen spelen en actief bezig zijn door tegen een shuttle te slaan. De meeste inwoners van Lingewaard hebben dan ook wel een beetje ervaring met deze sport en ook een badmintonracket thuis liggen.

Om de drempel voor iedereen zo laag mogelijk te maken is er, samen met Snelders Sport uit Elst, een interessante aanbieding tot stand gekomen bij Badmintonclub Bemmel'72: tegen een vergoeding van € 25,= en bij inlevering van een oud badmintonracket kan iedereen nu deelnemen aan 5 trainingen en speelavonden en ontvangt bovendien een hagelnieuw Yonex badmintonracket waarmee goed de overstap gemaakt kan worden naar het échte badmintonspelletje.

BC Bemmel'72 speelt iedere woensdagvond, de junioren van 19:00 tot 20:30 uur, de senioren van 19:30 tot 22:00 uur. De mogelijkheid bestaat om door een gediplomeerd trainer de fijne kneepjes bijgebracht te krijgen, maar de leden zelf heten ook ieder nieuw lid van harte welkom en nemen de tijd om de regels en technieken uit te leggen, en dat vooral in een ontspannen, gezellige sfeer.

Om deze actie mogelijk te maken heeft het bestuur contact gelegd met Snelders Sport in Elst, waar vrijwel alle leden hun rackets opnieuw laten bespannen, maar waar ook de clubshirts besteld zijn, en deze samenwerking gaat al een flink aantal jaren terug.

BC Bemmel'72 kent jeugdleden, maar ook leden die gepensioneerd zijn en alle daartussen in. Wekelijks wordt er fanatiek gestreden, maar is er ook tijd om bij te praten. Regelmatig worden er interne toernooien georganiseerd, maar ook andere buitenschoolse activiteiten. Soms lijkt het wel een vriendenclubje, maar er wordt ook deelgenomen aan toernooien bij omringende verenigingen en diverse competities, zo is er voor ieder wat wils.

 Kom daarom gerust eens kijken op onze website: www.bcbemmel.nl en meld je aan voor deze racketactie.

Gezondheid

Valpreventie training - In Balans

Vallen voorkomen

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel. Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen en het daarmee gepaarde letsel een groot probleem is. Training door middel van een bewegingsprogramma kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.

In Balans

In Balans is een groepsprogramma van veertien weken dat momenteel al gebruikt wordt. In Balans is gericht op het verminderen van vallen door bewustwording over risicofactoren te creëren en door het evenwicht en de spierkracht te vergroten. Het programma wordt gegeven door een gecertificeerde fysio- of oefentherapeut. In Balans start met 1 oefensessie per week van ongeveer 2 uur gedurende de eerste 4 weken. De volgende 10 weken wordt er twee maal per week een uur geoefend. Na elke sessie is er tijd om samen koffie te drinken.

Meedoen

Geef je op voor de cursus. De groepen zijn op maandag en vrijdag. Deelname kost €69,-

 • 27 februari: Bemmel (13 tot 14 uur), 026-2148155 door Fysio Lingewaard
 • 10 maart: Gendt (14 tot 15 uur), 0481-421540 door Fysiotherapie Gendt
 • Maart: Huissen (14 tot 15 uur) , 026-325 86 40 door Cesar Oefentherapie Huissen
Sport

Gratis damlessen voor de jeugd!

Momenteel wordt een serie gratis lessen voor de jeugd gegeven. Je bent van harte welkom! Elke donderdagavond van 19:00 uur tot 20:00 uur. Eerst handige tips en trucs en daarna gezellig een potje dammen tegen elkaar. Tot eind maart. Maar ook daarna ben je van harte welkom om kennis te maken met de leukste denksport.

Aanmelding via damverenigingvbi@gmail.com.

Sociaal

Max Vitaal 2023-2024

Het is een mooie kans om ook jouw activiteit te promoten in deze bewaargids die in april 2023 aan senioren wordt aangeboden. Met deze Max Vitaal activiteitenwijzer gaan zoveel mogelijk inwoners activiteiten dichtbij huis vinden om mee te doen. Meedoen aan deze activiteitengids is geheel gratis. Om een zo breed mogelijk aanbod te kunnen presenteren is de input van jou club nodig.

Vanaf half april wordt de Max Vitaal gids in gemeente Lingewaard verspreid. Max Vitaal is een sport- en cultuurstimuleringsproject, speciaal voor senioren. Max Vitaal laat 50-plussers op een toegankelijke manier kennismaken met het complete sport- en cultuuraanbod bij hen in de buurt. Met als belangrijkste doel: hen aanmoedigen om deel te nemen aan leuke activiteiten.

Wat moet je doen?

Ben je een een aanbieder, zet dan vóór 14 maart jouw activiteiten op www.maxvitaal.eu. Wij maken er een boekwerk van, regelen de inschrijving en zorgen ervoor dat de activiteitenwijzer bij alle senioren terecht komt. Jouw activiteit mag in dit boekje zeker niet ontbreken!

 1. Ga naar www.maxvitaal.eu
 2. Log in (of registreer je eerst). Let op! Als je vereniging eerder in de gids stond dan is er al een registratie.
 3. Voeg stap voor stap de activiteiten toe

Extra optie: Organiseer je één of meer sportief evenement(en) vanaf 15 april 2023 voeg deze toe aan de agenda! De evenementen worden opgenomen in de gids.

Videohulp:

Meld je activiteit aan vóór 14 maart 2023 op www.maxvitaal.eu

Sport

LOPEN KAN OP ZOVEEL MANIEREN

Loopgroep Huissen helpt bij de realisatie van goede voornemens

Sport

HAVO 1 - DVOL 1 inclusief Prinsenaftrap

RKVV HAVO 1 - DVOL 1 met Prinsenaftrap die zal worden uitgevoerd door Prins "Mike de Durstige" van de Kleibakkers uit Haalderen en Prins "Berry d’n Lentse zanger" van CV 'T Durstige Bluumke uit Lent. DJ Marco zal voor de gezellige deuntjes zorgen na afloop van de wedstrijd. Kom jij ook....?

Sport

Super Sunday: HAVO 1 - SV ANGEREN 1

De eerste Super-Sunday van 2023 zal worden gehouden tijdens de derby zondag tegen SV-Angeren. Muzikale ondersteuning zal worden verzorgd door zanger, DJ en entertainer Marco Verriet. Kom jij ook.....?!

Duurzaamheid

Energieregeling voor sport- en cultuur

Energieregeling sport en cultuur 2023

De stijgende energiekosten brengen het voortbestaan van cultuur- en sportverenigingen en -stichtingen in gevaar. De overheid werkt aan regelingen om huishoudens en (maatschappelijke) organisaties te helpen. Voor verenigingen en stichtingen worden in april 2023 de eerste regelingen verwacht. De gemeente Lingewaard wil hier niet op wachten en komt daarom vanaf 1 januari 2023 met een eigen regeling.

Regeling Lingewaard

De regeling zorgt voor een tegemoetkoming in de energiekosten voor het eerste kwartaal van 2023. Alleen Lingewaardse cultuur- en sportverenigingen komen in aanmerking. Er zijn hierbij drie groepen: ontmoetingscentra/dorpshuizen, binnensportverenigingen en overige maatschappelijke (sport)accommodaties. Voor elke groep geldt een andere berekening van de tegemoetkoming.

Aanvragen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 tot 1 april 2023 kan de tegemoetkoming aangevraagd worden, via www.lingewaard.nl/energieregeling. Alle aanvragen worden vóór 1 juni 2023 afgehandeld. Op de website staat ook hoe de tegemoetkoming berekend wordt, wat de voorwaarden zijn en wie er in aanmerking komen.

Heeft u vragen over deze regeling?

Dan kunt u contact opnemen met het team Openbare Ruimte en Vastgoed door te mailen naar vastgoed@lingewaard.nl of te bellen naar 026-3260111.

Sport

Beweegintake

Gezondheid

Blessures en het sportend kind

Kinderen groeien. Bij de een gaat dat geleidelijk, anderen schieten rond hun puberteit ineens razendsnel de lucht in. Tijdens zo’n groeispurt is het lichaam van een kind extra gevoelig voor blessures. Zeker als zij veel sporten! Daarom organiseren wij een informatiebijeenkomst over sportende kinderen en groei gerelateerde blessures.

Kinderfysiotherapeut Anne Pauw vertelt op deze avond over veel voorkomende blessures bij het sportend kind en hoe hier mee om te gaan.

Meld je aan via onderstaande link!

https://forms.gle/EUJv6xXEs9rkXRZz9

Cultuur

Handbal heren 1, Hv Huissen

Het handbalteam Heren 1 van HV Huissen is kampioen geworden in de hoofdklasse. Een geweldige prestatie!

De teamspirit en het voor elkaar door het vuur willen gaan heeft met name bijgedragen aan dit succes, waarbij onder andere de keeper, Nico Hendriks, door zijn motivatie en gedrevenheid het team enthousiast heeft gemaakt om ervoor te gaan.

Dit kampioenschap is er niet vanzelf gekomen. In 2018/2019 is er nieuwe weg ingeslagen en door hard en goed te trainen met de juisten mannen is dit allemaal bereikt, een prestatie om trots op te zijn. Het kampioenschap is onder leiding van de trainer Tim Cornelissen behaald, die nu dames B1 traint, die landelijk spelen.

De huidige trainer is Dennis Scherpenzeel. Hij heeft de mannen nu onder zijn hoede, waaronder de voorzitter Ricardo Cornelissen, want die speelt gewoon in het eerste.

In de huidige competitie staan ze op plek 7, maar als het aan de voorzitter ligt, wordt de tweede helft van de competitie de weg omhoog weer ingezet. Er zit nog voldoende rek in het team.

De eerste helft van de wedstrijden staan ze meestal voor met 2 of 3 doelpunten verschil, maar in de tweede helft wordt dit vaak weggeven. Dit vinden ze zelf ook heel jammer, maar in de derde helft zijn ze vaak onverslaanbaar, we zullen het meemaken in de kantine van Jonge Kracht. Het is geen feestteam maar gezelligheid en het sociale aspect hoort er zeker bij.

Volgend jaar willen ze zeker weer meedoen voor plek 1 en op 14 januari moeten ze tegen de koploper in de Brink (20:40 uur), een mooie gelegenheid om deze mannen in actie te zien en aan te komen moedigen.

Sport

Mitch Wismans, Doornenburg

Triatleet geboren op 23 november 2003 en net 19 jaar geworden dus.

Woont bij zijn ouders thuis in Doornenburg en doet sportkunde HBO Papendal, inmiddels in zijn tweede jaar.

Is begonnen met voetbal als links- of rechtsbuiten bij de Bataven. Daar trapten ze de bal over de verdediging en Mitch rende er achteraan, dan kwam het meestal wel goed. Maar Mitch had na de wedstrijd nog energie over en kon nog wel drie wedstrijden spelen.

Triatlon bestaat uit zwemmen , fietsen en hardlopen.

Hardlopen gaat goed, het fietsen iets beter, maar zwemmen kan nog beter.

Mitch omschrijft zelf dat hij eerst een baksteen in het water was, maar met hulp van zijn coach Marcel Gierman, is deze baksteen langzaam omgebouwd naar een speedboot die het water doorklieft. Een proces dat nog steeds gaande is trouwens.

In maart 2022 heeft Mitch meegedaan aan Iron Man in Dubai en in zijn leeftijdscategorie (18-24) de vijfde plek behaald.

Door deze puike prestatie mocht Mitch ook meedoen met de wereldkampioenschappen Iron Man in Amerika bij de Grand Canyon, in St. George. Daar is hij 47ste geworden van zijn leeftijdsgenoten en overall 300e van de wereld en dat als jongste deelnemer bij zijn eerste WK Iron Man. Dat is zeg maar de Champions League voor Triatleten!! 

Doel is Wereldkampioen worden en meedoen met de olympische spelen, 2024 is waarschijnlijk nog te vroeg maar die van 2028 wil hij zeker halen en dan een gouden plak meenemen naar Doornenburg.

Sport

Fleur Kruysmulder, Damvereniging VBI

Huissen heeft haar eigen “The Queens Gambit” van het dammen en haar naam is Fleur Kruysmulder.

Fleur komt uit en woont in Huissen, is 15 jaar oud en is ook nog eens Europees Kampioen Dammen in haar leeftijdsklasse. Ze veegt sommige oudere mannen met grijze haren van boven de 50 zo van het bord.

Daarnaast heeft ze nog meer op haar palmares staan zoals 3e bij WK voor vrouwen. Op het EK 3e bij regulier dammen, 2e bij Rapid dammen en 1e bij Blitz dammen.

Fleur is aanraking gekomen met dammen tijdens een schooltoernooi op de Abacus. Ze vond dit zo leuk dat ze een aantal proeflessen heeft gedaan en sinds dit jaar bij VBI in het tweede team zit. Ja de Abacus, het telraam, voor dammen moet je ook goed kunnen tellen, toeval bestaat niet.

Fleur zit nu in 4 VWO en ondanks het feit dat ze regelmatig in het buitenland damt heeft ze goede cijfers voor haar exacte vakken plus geschiedenis en aardrijkskunde, iets wat haar ouders ook heel fijn vinden. Haar school werkt gelukkig goed mee wanneer ze een toernooi gaat spelen en de afspraken met de leraren maakt Fleur gewoon zelf.

Trainen bestaat onder andere uit het naspelen van grootmeesters en veel vooruit denken en rekenen om slagingskans op winnen of remise te berekenen.

Maar ook blind dammen met vriendinnen door via Whatsapp zetten door te geven is een vorm van trainen en ontspanning voor Fleur. Gelukkig doet ze dat niet de hele nacht en pakt ze voldoende rust.

Over een paar maanden begint de voorronde van het NK en daar wil Fleur ook weer knallen met die dammen.

Morgen volgt de tweede nominatie op deze pagina: www.lingewaardinbeweging.nl/nieuws

Sport

Tussenstand Sportakkoord (dec 2022)

In de doorontwikkeling van het Lingewaards Sportakkoord zijn de afgelopen weken gesprekken geweest met diverse actoren uit het onderwijs en de zorg. De samenwerking met het preventie-akkoord is aangehaald en in de uitvoering is er de wens om een gezamenlijke aanpak voor beweging te creëren. Ook is er gesproken met vertegenwoordigers van Goede Doelen Stichtingen. De ambities op het vlak van gezondheid en beweging komen overeen en mogelijk dat ze ook financieel kunnen bijdragen bij actieplannen.

Met de sportcoaches is een eerste bespreking geweest over de contouren van het nieuwe akkoord. Begin 2023 wordt dit verhaal met deze belangrijke groep voor het behalen van resultaten vervolgd. De verschillende werkgroepen voortkomend uit het Sportakkoord worden namelijk door de sportcoaches aangestuurd.

Misschien iets voor jou om bij een werkgroep aan te sluiten?

Op het platform https://www.lingewaardinbeweging.nl wordt regelmatig de voortgang gedeeld.

We zijn te bereiken via info@lingewaardsport.nl.

Sport

Walking handbal in Lingewaard

Walking handball is een variant van handbal waarbij niet wordt gerend en gesprongen mag worden. Ook direct lichamelijk contact tussen spelers mag niet. Daarnaast wordt er met een aangepaste bal gespeeld. Deze vorm van handbal is daarom uitermate geschikt voor senioren die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar willen (blijven) bewegen.

In 2021 zijn de handbalverenigingen HV Angeren en HV Huissen samen gekomen met de sportcoach (SWL) om het initiatief van walking handbal in Lingewaard te promoten. In oktober van dat jaar was er al een groepje van 6 enthousiaste vrouwen en mannen bereid gevonden om er mee aan de slag te gaan. Fred Wieland, een vakkundige en gedreven handbaltrainer die al diverse clubs onder zijn hoede had en nog heeft, wilde het team graag begeleiden.

Alweer ruim een jaar zijn de walking handballers elke vrijdagmiddag afwisselend actief op één van de sportvelden in de gemeente Lingewaard. Bij slecht weer wordt er getraind in het Dorpshuis van Angeren.

Inmiddels is het jaar 2022 bijna voorbij en is het team uitgegroeid tot ruim 20 leden. Trainer Fred zorgt dan ook elke week weer voor een verrassende en ook leuke middag. Tijdens elke training worden er gericht spel- en beweegvormen gebruikt om fitter, gezonder en beter in bewegen te worden waarbij sociale activatie, cognitieve uitdagingen en plezier gecombineerd worden. Voor de liefhebbers kan elke bijeenkomst worden afgesloten met een derde helft om de training samen, onder het genot van een drankje, op een gezellige manier te evalueren.

Huisman Sport te Huissen heeft, op verzoek van Fred Wieland, het team gesponsord. Alle deelnemers hebben van eigenaar Theo Huisman een mooi shirt gekregen waardoor het team nu een professionele uitstraling heeft. Op de foto poseren de trotse walking handballers hun nieuwe outfit in de zaak van Huisman Sport te Huissen.

Wil je ook meedoen óf liever eerst een keer komen kijken bij een training? Neem dan contact op met Fred Wieland 06-13517778.

Sport

Uniek Sporten Uitleen

"Mijn lichamelijke gezondheid is al in 3 weken tijd verbeterd, dankzij Uniek Sporten Uitleen"

Uniek Sporten Uitleen is een dienst waarbij je een sport hulpmiddel voor een half jaar gratis kan lenen. Deze dienst is beschikbaar in de gehele regio Arnhem (gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar). Ook Mirjam maakt er sinds een aantal weken gebruik van en het bevalt haar super goed!

Stel jezelf eens voor

Mijn naam is Mirjam, 66 jaar. Drie jaar geleden kreeg ik rugklachten en nu weet ik dat ik een stofwisselingsziekte heb waarbij progressie tegengehouden kan worden met beweging. Vanwege de rugklachten werd ik drie keer geopereerd en daar hield ik een caudalaesie aan over. Dit betekent dat er zenuwen in het onderste deel van mijn ruggenmerg zijn beschadigd. Hierdoor zit ik in een rolstoel en kan ik nauwelijks lopen. In het voorjaar kreeg ik een operatie waarbij mijn rechtervoet in de goede stand is terug- en vastgezet. Mijn botten bleken, aldus de chirurg, door drie jaar rolstoelleven erg zacht te zijn. Naast een medicijn daarvoor is het ook het beste om weer stappen te zetten. De perfecte oplossing zou een framerunner zijn.

Hoe kwam je in aanraking met Uniek Sporten Uitleen?

Ik werd eerst getipt door St. Maartenskliniek waar ik revalideerde, en toen heb ik de nieuwsbrief aangevraagd, waarin de uitleen werd genoemd. Er werd een clinic framerunnen in Zevenaar aangeboden, dat was te me ver en zelfs ook gelijktijdig met mijn operatie afgelopen voorjaar. Even later las ik over de Uniek Sporten App, en daarin stond de mogelijkheid van uitleen. Daar stond dus ook de framerunner tussen en dat was mijn kans. Het duurde niet lang voordat iemand hem kwam brengen, uitleggen en op maat zetten. Sindsdien ben ik een blij mens.

Hoe bevalt de framerunner tot nu toe?

Het bevalt mij super! Precies wat ik voor mijn gezondheid en conditie nodig heb! Ik heb de runner sinds oktober. Ik gebruik hem nu dus al enkele weken. En ook ideaal dat de runner bij mij thuis staat. Hierdoor kan ik er heel makkelijk steeds even een ritje op maken, zodra het mooi weer is. Ik loop nu een aantal keren in de week een stuk door de wijk met de runner, en de route is al langer aan het worden. En ik ben heerlijk buiten! Maar dan heb ik het nog niet eens over de lichamelijke vooruitgang! Mijn conditie is in die weken al zó verbeterd, mijn lijf stroomt beter door, benen doen weer mee (minder kans op trombose en botzwakte, etc.) en ook mijn spieren zijn al een stuk sterker geworden. De fysiotherapeut zei vorige week nog: “Mirjam je hebt nu al dikkere benen gekregen van de spieren”. Ik merk het zelf ook want ik kan nu weer in de keuken aan het aanrecht staan.

En wat zijn jouw toekomstplannen?

Ik heb de framerunner van Uniek Sporten Uitleen pas 1 maand. Ik kan het dus nog 5 maanden lenen. Daarna wil ik heel graag zelf een runner aanschaffen. Dat zou me zelfs gezondheidsklachten en -kosten besparen. Via de regiocoördinator uit regio Arnhem kreeg ik al te horen dat Uniek Sporten daar ook bij kan ondersteunen. Ik hoop dan ook dat de mensen uit Arnhem mij in de toekomst nog veel vaker met de framerunner langs zien komen.

Sport

Meet and Greet with Sports and Culture

Saturday 3 december between 14u and 16u there will be the possibility for people to meet with local sports- and cultural ogranizations. This will be at 't Zilverhuus and The Brink Huissen. It is possible to try out and ask questions about the possibitlities to join sport or cultural activitties in Lingewaard.

Sport

Inschrijving Kerst TrailRUN geopend

Op zondag 18 december zijn hardlopers en trailrunners van harte welkom in Doornenburg. Rond het kasteel wordt een hardlooproute op onverhard terrein uitgezet. Er worden voor de volwassenen twee afstanden gelopen, voor kinderen is er een aparte KerstmutsRUN. Start en Finish zijn vanaf het kasteel waar tijdens en na de wedstrijd gelegenheid is om de KerstMarkt op de binnenplaats te bezoeken. Het gaat bij de Kerst TrailRUN vooral over meedoen en over plezier. Het neerzetten van een goede tijd is minder van belang.

Inschrijving kan op de website van Sportdorp Doornenburg.

Sport

Daag jij de sportcoaches sportief uit?

Dynamic tennis in Gendt (SWOG) had de primeur met de sportieve uitdaging voor de sportcoaches. Vandaag was BC Gendt de gastheer van de sportcoaches. Een kleine gemoedelijke en zeer sportieve vereniging vol met goede ideeën en klaar voor nieuwe leden.

Een gastvrije ontvangst door badmintonclub Gendt. Waarbij wij verwacht hadden een avond wedstrijdjes te spelen had de badmintonclub een ervaren speler Danny geregeld om de sportcoaches een beginnerslesje badminton te geven. Niet een wegwaaiend pluimpje, nee een shuttle, snelheid en een rood hoofd! Van beide kanten zijn de verwachtingen overtroffen, de sportcoaches kwamen er al snel achter dat badminton veel meer is dan een 'campingspel' en de club zag dat er toch best wat talent aanwezig was bij de sportcoaches (al zeggen we het zelf). De beginnersles kon snel de prullenbak in. Na de lob en de drop kwam de smash en de drive. Zo hebben we in een korte les aan veel van de technieken mogen ruiken.

Na 20 minuten spelen waren de koppies rood aangelopen. Het "labelen" moest toen nog beginnen. Met hulp van een ervaren speler naast ons speelde we fanatieke dubbel potjes (2 tegen 2). Na drie potjes met verschillende mede-/tegenspelers was de pijp aardig leeg. De derde helft in zicht.

Het bezoek heeft naast het nodige plezier ook een informatieve kant. Door het bezoek aan de clubs begrijpen wij beter waar jullie als verenigingen mee te maken hebben. De Gendtse badmintonclub heeft aan enthousiasme en speelplezier geen gebrek, maar er mogen best leden bij. In hoogtij dagen waren de banen vol, nu is er ruimte vrij. Er is steeds meer aanbod (ook) voor de meiden/vrouwen. De badmintonclub staat open voor jeugdleden maar wil dit graag samen met een andere vereniging doen om zo de jeugd een breed motorische opleiding te geven. Kortom genoeg kansen!

Wil jij ook dat de sportcoaches een keer bij jouw club langskomen? Neem dan contact op hier onder op de pagina, dan plannen we een afspraak in op een (reguliere) trainings- /speelavond. We gaan met veel plezier jullie sportieve uitdagingen aan!

Sport

Gouden Sportster verkiezing 2022

Het jaar loopt ten einde en dit betekent dat de Lingewaardse sportverkiezing weer voor de deur staat. Kent u een sporter of sportteam uit Lingewaard die dit jaar een unieke prestatie heeft geleverd? Nomineer deze dan voor de Gouden Sport Ster 2022!

Een prestatie aanmelden kan tot 1 december, daarna worden drie genomineerden bekend gemaakt. De nominaties zijn alle drie verzekerd van een mooie prijs. Door corona kon de voorgaande jaren geen feestelijke prijsuitreiking plaatsvinden. Toch zijn de winnaars in het zonnetje gezet! We hopen dat we ook dit jaar de lokale sportprestaties de aandacht kunnen geven die ze verdienen.

Afgelopen jaar waren het oranje voetbalsters Veerle & Aniek, speerwerper Tom Egbers en Judoka Thom vd Ree die er met de prijzen vandoor gingen.

Aanmelden kan door naam + motivatie door te sturen in onderstaand contactformulier!

Sociaal

Versla je vrienden in de Sjors WK poule!

Maak met de klas een vriendenpoule aan en nodig anderen uit! Zo kun je onderling de strijd aan gaan en wordt duidelijk wie het beste is in het voorspellen van het WK.

Naast een poule met de klas kun je ook denken aan een poule met vrienden, familie, collega's, verenigingen, clubs en ga zo maar door.

Deelname is uiteraard gratis en er zijn fantastische prijzen* te winnen!

*Alleen kinderen die op de basisschool zitten maken kans om een prijs te winnen.

Hoe werkt de Sjors WK Poule?

Het WK-spel bestaat uit drie rondes, die je allemaal voor de start van het WK ingevuld moet hebben. Op zondag 20 nov. om 17:00u kun je niets meer wijzigen.

Voorspelling ronde 1: de groepsfase:

 • Je voorspelt 27 groepswedstrijden (alleen de winnaar of gelijkspel).
 • Je kiest de speler van het Nederlands elftal waarvan jij denkt dat hij het eerste doelpunt voor Nederland maakt.

Het gekozen land of gelijkspel licht op zodra je een keuze hebt gemaakt. Als alle voetballen en de trofee aan de onderkant van de pagina zijn ingekleurd, dan heb je het compleet ingevuld en kun je door naar de volgende ronde.

Voorspelling ronde 2: de achtste finalisten:

 • Je voorspelt de 1/8e finalisten (dit zijn er in totaal 16)
 • Je kiest het land waarvan jij denkt dat zij de meeste doelpunten scoren in de groepsfase

Je kunt door naar de volgende ronde als je alle 16 landen hebt gekozen en de bonusvraag hebt geselecteerd.

Voorspelling ronde 3: de knockout-fase:

 • Je voorspelt per ronde in de knockout-fase de winnende landen.
 • Je voorspelt de wereldkampioen.
 • Je voorspelt het totaal aantal doelpunten op het WK. Dit betreft een benaderingsvraag. Mocht er een gelijke stand zijn tussen twee of meer deelnemers, dan geeft de benaderingsvraag de doorslag. Wie het dichtst bij het juiste antwoord zit wint. 

De deadline tot wanneer je mee kunt doen: zondag 20 november om 17:00u. Dan trappen gastland Qatar en Senegal het WK 2022 af.

 Aan trainers, leiders & leerkrachten!

Sjors Sportief heeft een klassenposter gemaakt met het WK speelschema. Wanneer jij met jouw klas/team een poule hebt aangemaakt, kan jij voor jouw hele school/sportvereniging een Sjors WK posters bestellen. Sjors stuurt deze dan (kosteloos) naar het door jou opgegeven adres. Hang ze op in het klaslokaal of sportvereniging waar veel kinderen samenkomen. 

Sport

Sportakkoord Lingewaard

In 2019 is een eerste Lingewaards Sportakkoord tot stand gekomen. Met dit sportakkoord is het streven dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport en bewegen kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer. Dit sportakkoord is tot stand gekomen in samenwerking met zeer veel partners uit Lingewaard en daarmee is vorm gegeven aan een aantal mooie sport- en beweeginitiatieven.

Onlangs is door Lingewaard Sport!, de onafhankelijke ‘sportraad’ van de gemeente Lingewaard, het startsein gegeven voor een herijking van dit sportakkoord. Samen hebben we eerder een aantal belangrijke ambities benoemd, maar mogelijk dat deze dienen te worden aangescherpt. Een belangrijk punt van aandacht is het verschil tussen de kernen in Lingewaard. Onder aansturing van de sportformateurs Sanne Cobussen en Wilko Brom, beide woonachtig in Lingewaard, wordt hier een invulling aan gegeven. Het doel is een nieuw Sportakkoord in het voorjaar van 2023.

We zijn op zoek naar ambities waar we met elkaar de schouders onder gaan zetten. Middels de inzet van werkgroepen in met name de driehoek onderwijs, zorg en sport maken we concrete stappen met elkaar. Daarbij sluiten andere actoren uit het bedrijfsleven of maatschappelijk werkveld aan. Wat we doen is niet allemaal nieuw, maar door de manier waarop we het uitvoeren krijgt sport en bewegen een enorme impuls in Lingewaard. Daarmee hebben we dus ook direct invloed op onze leefomgeving.

Wil je een bijdrage leveren of heb je een goed idee? 

We zijn te bereiken via info@lingewaardsport.nl.

Wil je ons volgen of meer te weten komen?

Via het platform https://www.lingewaardinbeweging.nl wordt regelmatig informatie en voortgang gedeeld.

Sociaal

WK dagboek 3/3: "Het afscheid"

Maandag 26 september

Ik heb vandaag mijn taak even overgedragen aan Karin, teambegeleider van Polen, omdat ik een privé-afspraak heb. Karin is bij het ontbijt en neemt het team mee naar de training. Tegen half drie ben ik weer bij het hotel en ik heb een late lunch samen met mijn man en dochter. Nadat ik ze weer uitgezwaaid heb, ga ik in mijn kamer weer mijn wedstrijd-shirt aandoen, en het jack van Puerto Rico dat ik gekregen heb.

Weer beneden komt het team beneden van de voorbespreking en het bleek dat ze me gemist hadden. Zo lief! Ik heb een zak schone handdoeken bij me voor tijdens de wedstrijd en een zak met was van de training om te laten wassen.

We gaan de bus in naar het Gelredome voor de wedstrijd tegen Italië. Lekker muziekje er weer bij en ik app de verwachte aankomsttijd.

Na het omkleden krijg ik de sleutel van de kleedkamer en gaan we naar het veld. De WK-arts komt naar me toe met de formulieren voor het bloedprikken en bespreekt waar ik dat kan laten doen. Ik stop de formulieren in mijn rugzak, die deze week aan mijn lijf vast zit.

Samen met de sport-psycholoog Maria gaan we kijken welke merchandise er te koop is. Ik neem ook de was even mee naar de wasruimte. Maria weet al wat ze wil en ze gaat de anderen vertellen wat er zoal te koop is.Hugo wil speldjes en ene vlaggetje wisselen met Italië, maar hij kan hun teammanager niet vinden. Dus ik ga op zoek voor hem en breng ze bij elkaar. Dit blijkt een mooie traditie te zijn.

De wedstrijd is zoooo spannend. Ze spelen echt veel beter deze wedstrijd en verdienden echt minstens een set. Maar helaas viel in elke set net de winst naar Italië waardoor we weer met 3-0 hebben verloren.

Ik ontmoet nog even wat bekenden op de tribune terwijl het team aan het rekken is. Een paar meisjes hebben twee ballen meegegeven om te signeren in de kleedkamer. Ik zeg dat ze moeten proberen naar de andere kant van het Gelredome te gaan om ze op te pikken en het is gelukt! Veel plezier ermee!

We gaan terug naar het hotel met een dubbel gevoel. Goed gespeeld en kansen gehad, maar toch verloren. Meteen maar eten en dan gaan de speelsters naar bed.

Ik geef nog wat wijzigingen in het schema door bij het hotel en ga nog even naar de bar met de twee andere begeleiders. We zitten aan een tafeltje bij de Bulgaarse staf die morgen naar Polen gaan.

Dinsdag 27 september

Heerlijk uitgeslapen. We gaan pas 9.30 uur ontbijten. Aansluitend weer anderhalf uur trainen en anderhalf uur fitness. Tijdens de training vraagt Hugo of ik samen met hem en de speelster bloed wil gaan prikken terwijl de rest gaat fitnessen.

Dus we wandelen met ons drieën terug naar het hotel en gaan 5 minuten later met mijn auto naar de Poli. Eerst een patiëntkaart aan laten maken (dat was lastig blijkbaar voor iemand die niet in Nederland is verzekerd), waarmee we naar de prikpost kunnen. Daar moeten ze nog meer informatie hebben en er worden verschillende collega’s bij gevraagd omdat de verwijzing natuurlijk bijzonder is. Uiteindelijk na ongeveer een uur was het bloed afgenomen.

De lader van de smartwatch van de speelster bleek verdwenen in het hotel, dus vroeg ze of ik ergens heen kon waar ze dat mogelijk hadden. Dus eerst naar Kronenburg, toen naar BCC maar helaas. Daarna naar MediaMarkt waar ze een nieuwe smartwatch (nieuwe model) heeft gekocht. Ondertussen het hotel gebeld, dat we met drie personen nog graag rond 15.00 uur willen lunchen.

Na de lunch ga ik op mijn kamer werken aan dit verslag. Meteen verschijnt een appje van een speelster of ik haar kan helpen. Ze heeft iets nodig van de drogist. Dus ik stap weer in mij auto en rijd naar Oosterbeek naar de drogist. Weer een blije speelster.

Tot het diner om 20.00 uur werk ik aan dit verslag en realiseer me dat ik teveel tekst heb (ik zou een paar regels per dag schrijven), maar ook dat er nog zoveel niet opgeschreven is. Tussendoor nog even de was meegegeven met het geplande transport van de analist en gevraagd of de schone was mee terug gebracht kan worden. Ik ontvang nog een appje van Hugo met het schema van morgen. Geen aanpassingen, dus daar hoef ik niets mee.

Bij aanvang van het diner blijkt dat de meeste speelsters naar de stad zijn gegaan om daar uit te eten. Dus ik verontschuldig me bij de kok dat het een kleine groep is. Na het diner kijk ik of Eef al terug is van de wedstrijd van België tegen Italië om nog even na te praten over de dag. Zij heeft de schone was met de wedstrijdkleding voor morgen meegebracht. We kletsen in het restaurant met de assistent-coach van België over van alles wat hij heeft meegemaakt.

Woensdag 28 september

Al om 6.45 uur loopt mijn wekker af, want om 7.30 uur is het ontbijten. Om 8.00 uur staat iedereen klaar voor een uur training op Papendal. Na de training komt een speelster met een dierbaar kapot kettinkje naar me toe en vraagt of ik iets kan betekenen. Ik bel de juwelier in Huissen (Puur Ambacht) of zij dit vanmiddag kunnen maken. En dat moet lukken geven ze aan. Een andere speelster wil nog zo’n fijn sportbroekje wat ze bij Huisman Sport had gekocht. Dus dat wordt een ritje Huissen vanmiddag.

De speelsters verzamelen hun trainingskleding in een vuilniszak, die ik straks meeneem om bij het Gelredome af te geven om te wassen.

Terug in het hotel even een kopje thee en op mijn kamer staat de gewassen wedstrijdkleding nog die door Natalia, de aanvoerdster van het team, opgehaald wordt tegen 12.00 uur. Er wordt me gevraagd of de normale snack voor de wedstrijd vervangen kan worden door een uitgebreidere maaltijd omdat het anders te lang duurt tot de wedstrijd om 20.00 uur. Ik overleg met iemand van het hotel en vervolgens met de Nevobo over extra kosten. Maar de kosten komen voor rekening van het team. Dus weer overleg met Hugo en het is geregeld. Nog even met de chef afstemmen wat precies de wensen zijn en het komt voor elkaar zegt hij.

Ik krijg een telefoontje dat als ik de was kom afgeven of ik ook even de vergeten spullen van Bulgarije en Polen wil afgeven. Dus ik loop langs de receptie en neem een jas en twee paar schoenen mee. Na de lunch om 12 uur rijd ik via het Gelredome naar Huissen. Ik breng het kettinkje weg en loop terwijl ze het repareren even naar Huisman Sport. Iedereen die ik tegen kom vertel ik dat ze vanavond naar de wedstrijd moeten kijken tussen Nederland en Puerto Rico.

Ik laat het thuisfront weten dat ik in Huissen ben en even langs kom. Of ik meteen maar even bij de Kaasshop langs wil gaan, want de kaas is op en dan breng ik ook maar meteen wat andere lekkere dingen mee. Naast teambegeleider ben ik toch ook nog steeds moeder.

Thuis geknuffeld met man, dochter en onze hond en even gezellig bijgekletst. Na nog meer knuffels word ik uitgebreid uitgezwaaid. Ze missen me, aaahhhw.

Onderweg komen er diverse appjes binnen. De uitslag van het bloedonderzoek is binnen, dus ik moet de gegevens doorgeven zodat het rechtstreeks gedeeld kan worden. Er blijkt wat onduidelijkheid omdat wij andere waardes hanteren. Dus worden er nog tabellen geappt en dan is alles duidelijk.

Om 17.00 uur eten we en maak ik de speelster blij met de gerepareerde ketting. Om 17.30 uur gaat het team nog naar de videoruimte om de wedstrijd voor te bespreken. Stipt om 18.00 uur rijden we met de bus richting Gelredome voor de wedstrijd tegen

Nederland op het Main-court. Ze weten dat het een moeilijke wedstrijd zal worden. Ik begeleid de speelsters naar hun toegewezen kleedkamer en wacht samen met de staf in de wachtruimte bij de kleedkamers. Een uur van tevoren moeten we op het veld zijn. Het stadion is al indrukwekkend vol met oranje-fans, maar gedurende de warming-up loopt het nagenoeg helemaal vol. De livemuziek maakt dat een hele mooie sfeer ontstaat.

De eerste set verloopt super spannend en wint Puerto Rico. Dus dat is alvast een mooie opsteker. De tweede is ook spannend, maar verliezen ze. Vervolgens worden ze in de laatste twee sets weggespeeld. Jammer! Ik ben ondertussen fan van Puerto Rico, tja want deze meiden en de staf ken ik ondertussen en zijn zooo lief.

We komen zoals gepland rond 23.00 uur aan in het hotel en er worden taco’s geserveerd. Er wordt heel goed van gegeten. Dan lekker slapen. Morgen mag iedereen later ontbijten, want de geplande training wordt overgeslagen.

Donderdag 29 september

Ik word vanzelf wakker rond 8 uur en dommel nog wat na. Dan besluit ik (eigenlijk de spiegel) dat het goed voor me is dat ik van de fitnessruimte gebruik ga maken. In de fitnessruimte heb ik keuze uit loopband, crosstrainer en hometrainer (in kleine kring noemen we dat een “droogfiets” (eigenlijk “dreugfiets”)). Ik kies voor de crosstrainer en maak een half uur vol. Trots op mezelf gun ik mij een glaasje verse jus d’orange en stel het ontbijten even uit want de lunch staat al om 12 uur gepland.

Dan vragen speelsters of de lunch naar 14.00 uur kan. Daarnaast willen ze graag in plaats van een snackje om 17.30 uur een warme maaltijd. Omdat we vanavond pas om 21.00 uur de wedstrijd tegen Kameroen gaan spelen. De Nevobo geeft aan begrip voor te hebben in verband met de late wedstrijd en regelt dat ze pasta krijgen. Ik overleg met de receptie over het tijdstip van de lunch en het blijkt erg lastig vooral omdat het zo kort van tevoren is gevraagd. We spreken 13.30 uur af. Ik check bij de keuken of ze ook rekening houden met de afwijkende maaltijdwensen (vegan, vegetarisch en gluten). En dat gaan ze doen.

Ik ga lekker douchen kijk nog even naar mijn werkmail. Ik reageer even op een belangrijke mail over wat gedoe. De rest wacht tot volgende week.

Ik krijg op mijn privémail een mail binnen van de salesmanager van het hotel die niet blij is met de gang van zaken van vanmorgen en eerder. Er wordt teveel lastminute gewijzigd en rechtstreeks met de kok wensen bespreken is niet de bedoeling. Dus ik ga naar de receptie en ga met haar in gesprek. Natuurlijk heb ik begrip voor haar en haar collega’s, maar ik stel de vragen namens het team. En “nee” is ook een antwoord wat mij betreft. We hebben afgesproken dat ik doorgeef dat wijzigingen eerder doorgegeven worden en dat dat alleen via haar of de receptie doorgegeven wordt. Tijdens de lunch bespreek ik met de teammanager alvast het schema voor morgen, want ik verwacht daar aanpassingen in. Hij zal het bespreken met de staf.

Het duurt me wat te lang voordat ik een reactie krijg, dus stuur ik hem maar een voorstel op basis van mijn ervaring van de afgelopen tijd. En dat is akkoord. Dus ik geef deze wijzigingen voor morgen netjes op tijd door aan de receptie.

Het zonnetje schijnt vandaag heerlijk op mijn balkonnetje, dus ik ga even op een stoeltje van de zon genieten. Ondertussen wat appen, heerlijk! Een oud-collega belt me en we kletsen gezellig bij. Hij blijkt een kaart te hebben voor de halve finale, in Apeldoorn.

De teammanager heeft geen kaarten voor de wedstrijden ontvangen voor zijn gasten en heeft er twee nodig. Dus ook hier ga ik weer mee aan de slag. Met wat heen en weer appen en bellen is het gelukt.

Ik pak mijn spullen bij elkaar en ga naar de pasta-maaltijd. Heerlijk klaargemaakt!

Ondertussen zie ik in de app-groep dat er voor het team van Kameroen geen bus gearriveerd is om hen naar het Gelredome te brengen. Dus die teambegeleider heeft de uitdaging om dat te regelen.

Mijn bus staat mooi op tijd klaar en we rijden 19.00 uur naar het Gelredome. Ik meld dat we 19.20 uur aankomen. Ik stap weer als eerste uit voor de cameraploeg en voel me een VIP.

De speelsters weer naar de kleedkamer begeleid en daarna een uur voor de wedstrijd samen naar het veld. Dit was een vreemde, beetje lachwekkende ervaring. Want het stadion was (nog) helemaal leeg. Zo’n contrast met het volle, oranje, lawaai-stadion van gisteren!

Er kwamen toch nog behoorlijk wat toeschouwers kijken. Ondertussen is ook Kameroen in groepjes gearriveerd.

Deze wedstrijd moet Puerto Rico winnen anders kunnen ze sowieso niet door naar de volgende ronde.

Mijn man en schoonzus zijn er ook en kunnen gezellig bij mij in de buurt zitten. We supporten het team. Na twee spannende gewonnen sets wordt de derde set iets makkelijker. Iedereen is superblij en ook ik krijg high-fives en knuffels. Een van de speelsters tilt me hoog op. Wat blij zijn we. Er worden interviews gegeven op het veld, dus we zijn wat langer op het veld dan normaal. Nog voordat we buiten zijn gaan de meeste lampen al uit.

Ik klets in de wachtruimte met de vrijwilligers die daar staan tot de speelsters klaar zijn en we gaan naar de bus. Ik bel het hotel dat we 23.15 terug zijn in plaats van de geplande 23.30 uur zodat het eten klaar staat. De speelsters vallen aan op het eten en er gaan weer volle borden naar de tafels.

Op mijn kamer app ik nog even met het thuisfront. Ondertussen is het na middernacht en ben ik jarig en krijg ik digitaal felicitaties en mijn cadeau (een mooie grote fotocollage, die al in de kamer hing toen ik thuis was, pffff helemaal niet gezien).

Vrijdag 30 september

Voor het ontbijt beantwoord ik de felicitatie-appjes en bel gezellig met mijn dochter.

We ontbijten rustig vanaf 9.00 uur en ik ga een wandeling maken met Eef (de teambegeleider van België). Het is heerlijk weer en we kletsen gezellig.

Terug bij het hotel check ik bij Hugo het schema voor morgen en er worden wat aanpassingen gedaan die ik weer afstem met het hotel. Tevens vraagt Hugo of we na de wedstrijd van morgen uit kunnen gaan eten als we winnen. Ik stel het wokrestaurant in Arnhem-Zuid voor.

Dat lijkt een goed idee. Dus ik bel met het restaurant of we (morgen/zaterdagavond!) om 20.00 uur met 26 personen kunnen komen eten én alleen als we winnen. Dat blijkt te kunnen.

Dan informeer ik het hotel dat als we winnen, dat we niet komen eten morgen. Ook dat is akkoord, maar vragen of ik het zo snel mogelijk wil laten weten. Alleen de bus nog regelen.

Hiervoor stuur ik een app naar de transport-app. Maar dat moet ik in een andere app-groep vragen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, want de chauffeur moet zondag ook ritten rijden en dat moet qua rijtijden passen. Ik mag dat met de chauffeur afstemmen, maar hij moet ervoor zorgen dat er geen problemen ontstaan voor hem en het team. Ook dat lukt! Dus alles is geregeld met het voorbehoud dat we winnen morgen!

Verder een rustige ochtend en om 12.00 uur is de lunch klaar. Alleen de fysio van het team is er en heeft een bord eten. Het duurt lang voordat de volgende komen, dus ik besluit ook maar een bordje eten te pakken. Terug bij het tafeltje is de fysio weg en haar bordje met eten staat er nog. “Vreemd” denk ik, maar ik ga rustig eten. Even later komt het hele team zingend aangelopen om mij te feliciteren. Eerst in het Engels en dan in het Spaans. Ik word verlegen en licht geëmotioneerd. Wat lief!! En dan krijg ik van iedereen een knuffel en een ingelijste foto van het team met mij erbij die gemaakt is na de clinic, met alle handtekeningen van het team. Ik ben er heeeel blij mee. Wat een mooi aandenken is dit!

Na de lunch gaan we weer trainen op Papendal. Eerst anderhalf uur fitness en dan anderhalf uur in de sporthal. Ik heb afgesproken dat ik tijdens deze training eerder weg ga en dat zij de boel netjes achterlaten. Afgesproken dat ze de was in kleedkamer 2 laten staan en het pasje bij de receptie inleveren.

Op mijn werk (Stichting Innoforte in Velp) heeft de dagbesteding De Serre de opening van hun expositie georganiseerd. Aangezien ik hun teamleider ben, stellen ze het erg op prijs als ik erbij ben. Het is een serie zwart-wit schilderijen van beroemde mensen gemaakt door dementerende bezoekers aan de dagbesteding. Bij de schilderijen hangt uitgebreide informatie over de persoon op het schilderij en er is (of komt) een knop onder het schilderij met de muziek of tekst van die beroemdheid. Samen met één van de bezoekers mag ik de officiële opening doen door een zwart doek van het eerste schilderij te halen. Dan gaat de deur open naar de totale serie. Alle bezoekers zijn zwaar onder de indruk, het is echt prachtig.

Na nog wat praten en wat hapjes (ook door de bezoekers gemaakt) ga ik weer naar mijn team. Ik rijd via huis om even een tasje slagroomtruffels op te halen om te trakteren (mijn man heeft die vandaag even gekocht).

Tijdens het diner krijg ik het pasje van Papendal en de opmerking dat de was in kleedkamer 1 is gezet (het pasje had bij de receptie afgegeven moeten worden en de was zou in kleedkamer 2 opgehaald worden, pfff).

Om 20.30 uur komt mijn zus even een kopje thee drinken. Dan blijkt een van mijn broers er ook bij te zijn. Ik krijg een heerlijke douchefoam en we kletsen gezellig in het restaurant en eten de laatste truffels uit het doosje. Als zij naar huis gaan check ik nog even de stand Nederland-België. Ik volg de stand van de wedstrijd en zie aan het verloop dat het spannend is en uiteindelijk België gewonnen heeft. Het gaat nog even duren voordat Eef met haar team België terug zijn in het hotel, dus ik app Eef dat ik ga slapen omdat morgen de wekker weer vroeg afgaat. Ik app ook nog even met mijn man. Hij stuurt een foto van een bekeuring op 23 september. Toen heb ik even in de auto gezeten op de parkeerplaats bij de Jansbuitensingel om te wachten tot de twee speelster een seintje geven. Ik ben de auto niet uit geweest en heb ook niemand gezien! Hoe kan dat nou? Balen!!

Zaterdag 1 oktober

Ik ben om 6.30 uur wakker en sta vlug op omdat ik nog 7.00 uur ontbijten in mijn hoofd heb. Maar even later valt het kwartje en dan kan ik rustig aan doen omdat het ontbijt pas 7.30 uur is. Tijdens het ontbijt zegt Hugo dat hij een belangrijke vraag voor me heeft. Hij vraagt me serieus of ik mee wil naar Rotterdam als ze doorgaan. Maar ze krijgen daar een nieuwe teambegeleider en ik moet ook weer (betaald) werken “helaas”. Ook ik vind het jammer, want eigenlijk wil ik geen afscheid nemen.

Aansluitend gaan we een uur trainen op Papendal. Ik heb het pasje al, dus kan gewoon doorlopen.

Terwijl de speelsters omkleden en hun handen/vingers tapen, praat ik met de staf over het vervolg (deze wedstrijd moeten ze winnen om naar de volgende ronde te gaan) en het transport naar Rotterdam. Ik gooi “if en when” door elkaar en krijg met een lach een opmerking dat het “WHEN moet zijn.

De was van de training van gisteren staat in kleedkamer 1 en ik zet er een nieuwe zak bij voor de trainingskleding van vandaag. Ik regel dat iemand de was meeneemt vanaf het hotel naar het Gelredome. Na de training, waarbij weer zo’n 40 ballen door de zaal vliegen, en ik help met ballen rapen, wandelen we terug naar het hotel. De was wordt meteen in de auto van Henk van de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) gezet en gaat richting Gelredome. Henk gaat kijken of iemand de schone wedstrijdkleding naar het hotel kan brengen. In het hotel komt een speelster naar beneden rennen met nog een hoopje trainingskleding. De was is net weg. Ik besluit het aan te pakken en zelf naar het Gelredome te rijden en ook meteen de schone wedstrijdkleding mee terug te nemen naar het hotel.

Ik lever de schone was af bij Natalia, de aanvoerdster van het team. En ik heb ondertussen appjes van Hugo om wat te regelen. Op mijn kamer app en bel ik wat heen en weer en werk ik verder aan dit dagboekje tot de lunch om 13.00 uur.

Het hotel had een nieuw dekentje en een lader voor de smartwatch besteld omdat zij deze kwijt geraakt waren. De twee speelsters waren hier super blij mee. Om 13.30 uur gaat het team naar de videoruimte om de wedstrijd van vanmiddag tegen Kenia voor te bespreken. Ik check of de handdoeken voor de wedstrijd klaar liggen en de bus om 13.45 uur klaar staat en om 14.00 uur vertrekken we voor deze belangrijke wedstrijd naar het Gelredome. Ik app arrival-app (de persafdeling) dat we onderweg zijn en hoe laat we aankomen. Onderweg zie ik in deze app-groep dat het team van Kenia in de file staat.

Om 15.00 uur gaan we naar het veld. Op het main-court spelen Argentinië en China tegen elkaar. De tribunes zien rood van de vlaggen. Het zit stampvol en het lawaai is nog heftiger dan bij de wedstrijden van Nederland. Wij gaan naar het andere veld waar de tribunes nog leeg zijn. Om bijna 15.15 uur arriveren de speelsters van Kenia.

De sportarts komt nog even langs over de betaling van de bloedtest. En we spreken af dat dat ook in Rotterdam nog kan. Hij zou zijn schoen opeten als ze verliezen. Ik haal nog even twee grote zakken met schone was op bij de wasruimte om mee terug te nemen naar het hotel.

Ik zit op de tribune bij Maria (de sport-psycholoog van het team) en we moedigen de speelsters aan en ik geniet van de reservespeelsters die het team luid schreeuwend en dansend aanmoedigen. De eerste set wordt soepel gewonnen. De tweede set maken ze het spannend en wordt het 1-1. Pfff, meer gespannen kijk ik naar de derde set. Gelukkig deze set weer gewonnen. De speelsters van Kenia hebben ontzettend veel kracht, maar zijn niet constant genoeg.

Tijdens de derde set durf ik het aan om iets voor 18.00 uur, als Puerto Rico met 20-12 voor staat, het hotel af te bellen voor het diner en het wok-restaurant dat we komen. We verliezen nog een paar punten, dus ik knijp ‘m even. Maar het komt goed, WE winnen met 3-1! En WE zijn door naar de volgende ronde.

Ik heb twee zakken pepernoten in mijn rugzak gedaan voor de terugweg. Dit fenomeen kennen ze natuurlijk niet. Deze in bekertjes gedaan en naar de bus gebracht. Ze hebben ervan genoten. In de bus deel ik nog meer pepernoten uit en ondertussen rijdt de chauffeur al naar het restaurant in plaats van het hotel, zonder dat ik het in de gaten heb. Dus de chauffeur mag nog even omkeren omdat er eerst gedoucht en omgekleed moet worden.

Om 19.15 uur zijn we terug bij het hotel en om 19.45 uur gaan we opgefrist en (niemand in sportkleding) naar het restaurant. Ook de president van de volleybal-federatie van Puerto Rico, zijn vrouw en nog wat landgenoten zijn erbij, dus we zijn met 29 personen.

Ze zijn enthousiast over de sushi en krijgen later pas in de gaten wat er allemaal mogelijk is (tepanyaki, wok, grill…). Ze zijn ook enthousiast over de drankjes, want vanavond mag er alcohol gedronken worden. Dus de wijntjes en biertjes komen gezellig op tafel en ze gaan de overwinning vieren. Dus luid “Puerto Rico, klap-klap-klapklapklap” een paar keer achter elkaar. Ergens ander hoor je “Holland” en paar keer. Ik zie ook wat geïrriteerde gezichten, maar ik laat het maar lekker gaan. Ze genieten enorm. Ik krijg al diverse knuffels omdat ze me gaan missen vanaf morgen. Om 22.00 uur gaat het restaurant sluiten en gaan we naar de bus.

De teammanager vraagt of de chauffeur wat mensen bij het centrum af kan zetten. Dus we stoppen aan het einde van de Jansbuitensingel en alleen Hugo en ik blijven zitten en gaan naar het hotel. Hij geeft door dat morgen iedereen vrij is om te komen ontbijten, dus dat meld ik nog even bij het hotel.

Ik app Eef nog even voor een laatste drankje in de bar. Dat worden er twee en kletsen na over alles. Vreemd dat het morgen ineens afgelopen is. Lekker slapen en morgen uitslapen. Dus ik zet de wekker voor de zekerheid om 10.00 uur.

Zondag 2 oktober

Om 8.30 uur word ik wakker en ga op mijn gemak lekker uitgebreid douchen. Bij het ontbijt ontmoet ik Eef, zij heeft vandaag de laatste wedstrijd met België en checkt vanmiddag wat later uit. Dus we nemen na het ontbijt ook voorlopig afscheid. Er komen nog vier teamleden ontbijten, de rest slaapt echt uit. Ze hebben het echt gezellig gehad en waren laat terug vannacht vertellen ze. Leuk voor ze!! Hebben ze verdiend.

De was van de wedstrijd van gisteren zou vandaag klaar zijn, dus ik app naar de was - appgroep, maar de was zit nog in de machine. Ik krijg een seintje als die klaar is. Die wedstrijdkleding moet natuurlijk wel mee naar Rotterdam.

Op mijn kamer pak ik mijn spullen in en maak het dagboek verder af. Ik breng alvast wat spullen naar mijn auto. Het einde van dit avontuur voor mij nadert!

Nog één keer lunchen. De kok heeft speciaal voor mij chocolademousse gemaakt omdat ik die op mijn verjaardag gemist had. Dus ik neem een extra groot portie.

Dan vraag ik via de was-app of ik de was van gisteren nu op kan komen halen, zodat het mee kan met de bus naar Rotterdam. Die is klaar, dus ik rijd snel naar het Gelredome, zet mijn auto voor de hoofdingang met de alarmlichten aan. Er lopen al flink van Oranje-supporters voor de wedstrijd tegen Italië vanmiddag.

Ik loop naar binnen naar de waskamer en help nog even met het opvouwen van de was en neem het mee. 13.30 uur ben ik terug in het hotel en iedereen is al bij de receptie met de koffers. Het knuffelen begint en ze zeggen dat ze me gaan missen.

We spreken af dat ik mijn best doe om naar Rotterdam te komen voor een wedstrijd. Natalia zegt dat we zeker contact houden! Super leuk. Aangezien iedereen klaar staat kan de bus eerder voorrijden en de koffers inladen. Karina gaat in Egypte spelen en zegt dat ze mijn nummer heeft en me gaat appen.

Van Natalia krijg ik een rugzak zoals het hele team heeft en van Brittany, de topscoorder van het team, krijg ik haar shirt met nummer 11 waar ze vorig jaar mee speelde. Pfff, ze maken het afscheid wel moeilijk.

Met veel knuffels, bedankjes en “We will miss you” stapt iedereen in de bus. Ook de chauffeur gaat me missen en geeft me een dikke knuffel. Ik roep nog één keer “is everybody here? En roep GOOD LUCK!! I LOVE YOU AND I WILL MISS YOU!!

Om 14.15 uur vertrekt de bus toeterend naar Rotterdam en sta ik alleen op de trap bij het hotel. Ik haal de laatste spullen van mijn kamer en check uit. De hele tijd heb ik een heel mooi kettinkje en armbandje gezien in de vitrine van het hotel. Ik kijk er nog een keer naar en vind het nog mooier als ik het eruit laat halen. Dus koop ik het setje voor mijn dochter.

Om half 3 rijd ik in de drukte naar huis, langs het Gelredome, waar de wedstrijd Nederland - Italië zo gaat beginnen. Om 15.00 uur komt mijn hond me al bij de auto welkom heten, dan mijn man en dochter. Ik laat met trots de rugzak, het shirt en de foto met handtekeningen zien en nestel me op de bank, de Formule 1 start bijna. Ondertussen volg ik ook de stand van de wedstrijd Nederland-Italië en app nog wat.

Mijn dochter is heel blij met de nieuwe aanwinst en het “gewone leven” begint weer. Het was een ervaring om nooit te vergeten!

Bedankt dat ik teambegeleider van Puerto Rico mocht zijn namens de gemeente Lingewaard!

Petra Leenders

Sport

WK team Puerto Rico warm onthaald!

De WK vrouwen waren in Gelderland voor het WK Volleybal. De gemeente Lingewaard was één van de 24 gemeenten hostgemeenten die een team mochten ontvangen.

De Huissense kermis paste perfect in het schema van de vrouwen! Het Caribische team uit Puerto Rico verzorgde voor de volleybaljeugd uit Huissen & Gendt een volleybalclinic. Vervolgens werden de vrouwen onder luid applaus ontvangen in het centrum van Huissen. Het team is gastvrij onthaald tijdens de "Deutsche Mittag". DJ Hansi Schimanski, de Buitenpoort, Huisman Sport en het Huissense feest publiek zorgden voor een warm welkom.

De speelsters van Puerto Rico zijn door de heftige orkanen in eigen land niet op het Nederlandse weer voorbereid. Door de chaos hadden veel speelsters geen tijd om warme kleding mee te nemen. Huisman Sport, de Buitenpoort en Setash regelden daarom warme truien voor de dames. Eerder deze week zijn een aantal speelsters speciaal naar Huisman Sport gekomen om in de zaak volleybalschoenen aan te laten meten door de sportpodologen! Hier is een mooie band ontstaan, met de steun van Lingewaard en in het bijzonder Huissen hebben de Puerto Ricaanse vrouwen de tweede ronde weten te bereiken!

Het wereldkampioenschap werd gespeeld t/m 15 oktober. Puerto Rico en Nederland bereikte de tweede ronde waarnaar ze het niet redde tot de kwartfinales. Voor Puerto Rico is dit, met winst op Argentinië een goede prestatie.

Sociaal

WK dagboek 2/3: "Start WK & Huissen"

Vrijdag 23 september

Om 6.00 uur de wekker, omdat ik om 6.30 uur in de lobby moet zijn om Hugo naar Hotel Haarhuis te brengen. Er is nog geen “kip” op de weg, dus we zij lekker op tijd. Om 7.00 uur komt het busje en ik ga terug naar het hotel voor de dag met het team. Een kopje thee en dan 8.30 uur ontbijten.

Om 9.00 uur staat het hele team klaar om naar de training en vervolgens fitness te gaan op Papendal. Ze zijn heel netjes op tijd (gisteren hebben ze van de teammanager een uitbrander gekregen over het te laat komen). Terwijl we naar Papendal lopen, kletsen we daar nog even over.

Na de zaaltraining lopen naar de fitnessruimte. Daar blijkt het team van Bulgarije bezig te zijn en het blijkt dubbel geboekt te zijn. Dus ik kom weer in actie.

Een andere fitnessruimte wordt ons toegewezen. Maar alleen voor deze keer, word er heel nadrukkelijk bij gezegd. Het is een prachtige ruimte met uitzicht op de golfbaan van Papendal. Iedereen heeft zijn eigen programma en ik train zelf ook. Natuurlijk zorg ik dat ik niemand in de weg loop.

Op de terugweg naar het hotel oefen ik met een van de speelsters alle namen. Ik ken ze bijna.

De andere 5 speelsters zijn ondertussen in het hotel. En na de lunch gaan we weer naar de trainingshal voor de training met (eindelijk!) het complete team.

De analist van het team en de analist van België willen vanavond naar de wedstrijd Nederland-Kenia. Dus ik regel vervoer en ik besluit om samen met de teambegeleiderster van België (Eef) mee te rijden om deze wedstrijd live te kunnen zien. Met onze accreditatiekaarten mogen we namelijk altijd naar binnen.

Tijdens de training vraagt een van de speelsters of ik haar naar Arnhem wil brengen, want ze wil daar nog iets halen. Dit past nog net in het schema, want om 18.00 uur hebben ze weer een meeting met de speelsters en hun team-sportpsycholoog.

Dus om 16.30 uur drop ik twee speelsters bij het station en rijd ik een rondje Arnhem, wacht even op een parkeerplaats, en pik ze om 17.30 uur weer op. Ondertussen regel ik dat de speelsters een nieuwe fotoshoot krijgen met de juiste outfit vlak voor de eerste wedstrijd aanstaande zaterdag. Ze zijn er heel blij mee.

Samen met de analisten en Eef gaan we naar de openingswedstrijd van Nederland. Wat een kabaal!! Wat een sfeer!! Ontzettend veel oranje!! Zelfs live muziek met tussen de sets een optreden van Emma Heesters en een optreden van een groep soort hip-hop dansers.

Nederland won gemakkelijk de wedstrijd met 3-0. Na de wedstrijd zoeken we vervoer voor de terugweg. Dit loopt niet helemaal vlekkeloos, maar we komen terug bij het hotel.

Nog een hapje eten, een drankje en weer lekker voldaan slapen.

 

Zaterdag 24 september

De dag van “onze” (ik begin er al een beetje bij te horen) eerste wedstrijd tegen België!! Ontbijt staat gepland om 7.30 uur en lunch om 10.30 uur. Ik ben mooi op tijd bij het ontbijt, maar niemand van het team komt. Blijkt dat ze zelf bedacht hebben om ontbijt en lunch te combineren naar een laat ontbijt. Logisch… maar ik had het graag willen weten, want een uurtje langer uitslapen was lekker geweest.

Na de lunch gaat het team naar de vergaderruimte voor de voorbereiding op de wedstrijd met een video-analyse. In de ruimte gaan alle luxaflexen dicht, zodat niemand iets kan zien.

Ik check of de chauffeur op tijd voor het hotel staat vandaag. Hij moet er 15 minuten voor vertrek zijn. Yep, hij is er. Pfff, op dit soort dagen moet alles natuurlijk vlekkeloos verlopen.

Een van de trainers van België (zij verblijven ook in ons hotel) geeft me een schouderklopje en zegt dat ik hun team moet aanmoedigen. “Helaas, dat gaat niet gebeuren”, met een sportieve lach natuurlijk.

De analist van Puerto Rico geeft aan dat hij morgen naar een paar wedstrijden wil, dus ik regel vervoer voor hem. 11.30 uur staan de bussen van België en Puerto Rico voor de ingang. Het team is mooi op tijd.

Ik neem 14 handdoeken mee vanaf het hotel, zodat de speelsters tijdens de wedstrijd een handdoek hebben. Ik app naar de “arrival-app” hoe laat de verwachte aankomsttijd is, zodat de pers op dat moment klaar staat. Tijdens de rit wordt Puertoricaanse muziek geluisterd, met een stevig volume. Dus het is gezellig in de bus.

We zijn mooi op tijd bij het Gelredome. Het team stapt allemaal voor uit de bus waar de cameraman staat.

De speelsters gaan naar de kleedkamer en ik check of de fotograaf klaar staat voor de fotoshoot. Helaas, geen fotograaf te bekennen. Dus bellen met de organisatie “Waar is de fotograaf” …en op het laatste moment komt de fotograaf aangerend en maakt, zonder een professionele achtergrond en verlichting, van iedereen één foto.

De speelsters gaan naar het Main-court en beginnen een uur voor de wedstrijd hun warming up. En ik sta te genieten van alles wat er om me heen gebeurt. Er komt een man vanaf de tribune naar Hugo lopen en zij praten wat in het Spaans.

Vervolgens wijst Hugo naar mij en vraagt of ik kom. Krijg ik van deze man een mooi trainingsjack van Puerto Rico! Ik ben zoooo blij dat ik hem meteen spontaan een knuffel geef. Daarna denk ik… pfff, wat deed ik nu weer. Met trots draag ik het jack, ookal heb ik het bloedheet.

Wat een kabaal weer! Maar nu was ik voorbereid en het is iets minder dan bij de wedstrijd van Nederland.

Ze blijken nog niet hun beste spel te laten zien en verliezen de wedstrijd met 3-0. De orkaan en de gevolgen daarvoor voor hun families heeft veel impact. Helaas niet positief.

Ze accepteren het verlies en babbelen hun heerlijke taal (waar ik helaas niets van begrijp) samen verder. Terug in het hotel nemen de meesten een kop koffie in het restaurant en praten ze nog wat na.

Ik heb ondertussen al verschillende contacten met diverse mensen gehad die betrokken zijn bij de teamactiviteit in de gemeente Lingewaard voor morgen. Het gaat over het schema voor de geplande clinic en vervolgens het ontvangst van het team in Huissen bij de Buitenpoort. Het belooft leuk te worden!

Het is de laatste avond voor Karin, want haar team Polen vliegt morgen terug om het toernooi in hun eigen land verder te spelen. Dus we gaan nog een keer naar de bar voor een afzakkertje.

Zondag 25 september

We ontbijten om 9.30 uur en om 10.00 uur wandelen we naar de trainingshal op

Papendal. Tijdens de training help ik mee om de ballen te verzamelen die om je oren vliegen. Vervolgens anderhalf uur fitness in de “saaie” fitnessruimte. Hugo vraagt of er een bloedonderzoek geregeld kan worden voor één van de speelsters. Ze voelt zich niet helemaal top. Dus ik ga ondertussen uitzoeken hoe ik dat ik gang kan zetten. Het blijkt dat ik hiervoor de WK arts nodig heb. Als ik zijn gegevens heb neem ik contact met hem op. Hij heeft informatie nodig. Dus de fysio van het team wordt hiervoor ingezet. Morgen zal ik de benodigde formulieren ontvangen. Nogeven de laatste contacten over de clinic en het ontvangst en we gaan onderweg naar Huissen. Ik informeer onderweg Quint (van Stichting Welzijn Lingewaard) dat we onderweg zijn, maar vanwege de wedstrijd van Nederland is het druk in Arnhem. Helaas heeft de chauffeur de verkeerde route genomen. We komen 15.20 uur aan bij Sporthal De Brink, waar we buiten door Quint opgewacht worden en hij begeleidt ons naar de hal. Daar worden we ontvangen worden door de Burgemeester Nelly Kalfs en twee wethouders Aart Slob en Johan Sluiter. Maar ook door circa 50 kinderen. Na een kort welkomstwoord door Eric Lenselink namens de twee aanwezige volleybalclubs neemt onze burgemeester ook nog kort het woord. Het team krijgt een tas met lokale en typisch Nederlandse producten. En een fotolijstje met een foto van de meiden die bij het diner waren afgelopen woensdag. Ze vinden het echt geweldig. En ik geniet mee. De speelsters worden verdeeld over drie velden en gaan samen met de trainers aan de slag om een training te verzorgen. Iedereen geniet zichtbaar. Ik ook! Fijn om mijn man Theo, die samen met mijn nichtje Suzan gekomen is, weer even te zien. Aan het eind van de clinic willen de kinderen graag handtekeningen. Maar daar komt geen einde aan. De speelsters kunnen geen nee zeggen en ik zie hoe graag ze het willen. Nog één foto met het team door de fotograaf Hennie en we gaan weer de busjes in om naar De Buitenpoort te gaan.

De teammanager Hugo vraagt of we even bij Jumbo kunnen stoppen voor wat boodschappen. Ik heb beloofd dat we dat op de terugweg zullen doen. Bij de Buitenpoort staat een podium voor de Duitse Middag (traditie tijdens de kermiszondag) waar de speelsters op worden ontvangen. Puertoricaanse muziek wordt gedraaid en de speelsters zijn onder de indruk van de mensen en het enthousiasme. Vervolgens krijgen ze van Theo Huisman (Huisman Sport) en Herman van Gellecum (Buitenpoort) warme sweaters uitgereikt om de kou in Nederland te kunnen trotseren. Ze zijn tenslotte 34 graden gewend. Na nog een rondje salsa van de speelsters op het podium. Er wordt nog een foto gemaakt van het team met de nieuwe sweaters en wij vertrekken richting Jumbo in Huissen. Daar gaat het hele team naar binnen met een mandje en kopen lekkere dingen. Ik probeer me in te houden, maar besluit uiteindelijk toch maar twee zakken pepernoten, één strooigoed en één zonder chocolade, te kopen. Kan ik hopelijk snel mee trakteren na een gewonnen wedstrijd. Ook het personeel van Jumbo is onder de indruk. Een meisje mag een foto maken en kan nu haar zus jaloers maken.

We hebben deze dag veel nieuwe fans gekregen! Wat later dan gepland gaan we terug naar het hotel. Maar iedereen vond het ech ECHT heeeel leuk.

Na het diner gaat iedereen vroeg slapen, want het was toch een vermoeiende dag en morgen spelen we tegen Italië, dus moeten we uitgerust zijn. De andere teambegeleiders zijn nog niet in het hotel, dus ik besluit ook lekker te gaan douchen en op tijd naar bed. Even lekker bijslapen.

Zoom